IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите за Apple в метавселената носят нова доза оптимизъм на инвеститорите

Това вълнение продължава да тласка нагоре цената на акциите на гиганта

17:09 | 24.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Същевременно някои анализатори очакват Apple да постигне напредък по друг дългосрочен проект – за електромобил, въпреки че компанията продължава да се бори с текучество на таланти в рамките на проекта.

„Много анализатори посочват потенциала на Apple да диверсифицира бизнеса си отвъд основния с iPhone към нови генератори на приходи като добавената и виртуалната реалност, метаеселената, както и автономните превозни средства“, коментира Дан Морган, старши портфолио мениджър в Synovus Trust.

Последните три месеца на календарната година обичайно са силно тримесечие за акциите на Apple, тъй като компанията пуска тогава новите си модели iPhone през септември и се радва на големи продажби по празниците.

Но новото вълнение около книжата на Apple представлява промяна спрямо подобни периоди на миналата година, защото компанията отчете рекордни резултати за фискалната година, завършила през септември, след като първата ѝ линия 5G смартфони доведе до скок на приходите и печалбата. Представянето на акциите на Apple обичайно се забавя след толкова успешна година, докато инвеститорите очакват следващото голямо обновяване на iPhone.

Вместо това анализаторът Дан Айвс от Wedbush миналия месец повиши очакванията си за цената от 185 до 200 долара, благодарение на по-голямата увереност в най-новата версия на смартфоните на Apple – серията iPhone 13.

Появата на метавселената може да поднови фокуса върху степента на влияние на Apple. Притесненията относно властта на Apple в тази нова сфера бяха в основата на голям антимонополен процес, заведен от разработчика на играта Fortnite – Epic Games. Той твърди, че Apple упражнява огромен монопол върху разпространението на софтуер на своите телефони. Освен това Epic се опасява, че правилата и комисионите на гиганта ще бъдат пренесени и в новата платформа.

Съдебната битка представлява една от най-големите заплахи за доходоносния App Store на Apple. След 16-дневен процес през септември федерален съдия отсъди най-вече в полза на технологичния гигант, въпреки че му нареди да спре да забранява на софтуерните разработчици да дават на потребителите на техните приложения алтернативни възможности за плащане, така че да се заобиколи системата за покупки на Apple, която прибира около 30% от приходите от дигитални продажби.

На 8 декември американски апелативен съд удовлетвори искането на Apple да отложи тази заповед, което на практика означава, че компанията може да отложи всякакви големи проблеми евентуално за години. Това пък е още една добра новина за инвеститорите в Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още