IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google предава личните ни данни по 70 млрд. пъти на ден

Все по-големият брой електронни устройства, които ползваме, предават богата палитра от данни на рекламодателите, склонни да платят най-голяма сума за тях

13:19 | 16.05.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Заедно с телефоните Pixel, часовниците и слушалките, на годишното събитие за софтуер и хардуер на Google, което се проведе миналата седмица, бяха показани и чифт изящно изглеждащи очила за превод. Когато си ги сложите, пред очите ви в реално време се появяват „субтитри“, показващи какво говори човекът насреща, ако той ползва чужд език. Това е страхотно, но очилата не се предлагат в търговската мрежа. Освен това е малко вероятно да генерират толкова много пари, колкото рекламата носи на компанията майка Alphabet. От 68 млрд. долара общи приходи за тримесечието до 31 март 2022 г. около 54 млрд. са дошли от реклама, пише Парми Олсън за Bloomberg.

Обхватът на нашето собствено, незабележимо участие в този бизнес също не можа да се сравнява, с който и да е друг период от историята.

Всеки път, когато отворите приложение на телефона или сърфирате в интернет, зад кулисите се провежда търг за вашето внимание благодарение на процъфтяващия пазар на лични данни. Размерът на този пазар винаги е бил труден за определяне, но нов доклад на Ирландския съвет за граждански свободи, който от години води агресивна кампания в САЩ и Европа за поставяне на ограничения на търговията с цифрови данни, сега разкрива повече детайли. Докладът, който съветът е споделил с Bloomberg Opinion, гласи, че рекламните платформи предават данните за местоположението и навиците за сърфиране на американци и европейци около 178 трлн. пъти всяка година. Според текста Google предава един и същ вид данни повече от 70 млрд. пъти на ден и в двата региона.

За хората е трудно да си представят такива числа, но ако ползването на личните данни може да се види по същия начин, по който се вижда замърсяването, щяхме да сме заобиколени от почти непроницаема мъгла, която става все по-гъста, колкото повече си взаимодействаме с нашите телефони. Ако говорим в данни: чрез онлайн активност и локация един човек в САЩ е изложен 747 пъти всеки ден на наддаване в реално време. Съветът твърди, че това не включва личните данни, предавани от рекламните мрежи на Facebook и Amazon.com, което означава, че реалните стойности на всички предавани данни вероятно са много по-големи.

Защо това нещо има значение? В крайна сметка повечето приложения са безплатни и полезни и няма очевидни отрицателни последици от дигитално придобитите данни.

Всъщност има. Поне една голяма рекламна мрежа е признала, че е предавала потребителски данни на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ и на други правителствени структури, за да проследяват мобилни телефони без заповед, сочи скорошна статия на Wall Street Journal. Точните данни за движението на хората, които ползват приложението за гей запознанства Grindr, също станаха публично достъпни за покупка от компания за мобилна реклама, докато Grindr не спря споделянето на информация за локацията с рекламни мрежи преди две години. Но миналата година католическата медия The Pillar все още можеше да проследи местоположението на свещеник, ползвал Grindr, използвайки „достъпни в търговската мрежа записи“ с данни от приложението. Така успя да види как той пътува между офиса, дома и различни гей барове, преди да публикува статия за неговото „серийно сексуално неправомерно поведение“. Все още не е ясно как The Pillar е получила тази информация, но по това време Grindr каза, че източникът може да е някой от рекламните ѝ партньори.

Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 1 година
Предават или Продават? Или за Гугъл само хубави думи може да се използват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 1 година
Тази злоупотреба трябва да се прекрати, веднъж за винаги ! ... ето така печели и фейса, а не от реклами както ни лъже еврея! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още