IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Марсенак: Университетите не познават аутсорсинг индустрията

Висшите училища не знаят, че индустрията създава хиляди работни места всяка година, категоричен е президентът на TELUS International Europe

08:35 | 24.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

- Освен към София и Пловдив, насочвате ли се към други места в България?

Засега не. Причината за това е, че когато отиваш на ново място има няколко предизвикателства. На първо място това е инфраструктурата. Да можеш лесно да стигнеш до това място и там да имаш хубав, стабилен офис и добра интернет връзка. Второ, необходимо е да има хора, които да са готови да работят и да са достатъчно квалифицирани. Ако второто го има на някои места, то първото все още го няма. След като събереш тези елементи, трябва да започнеш да продаваш тази нова локация на потенциални клиенти, а това е работа, която отнема години.

Преди десетина години бяхме едни от първите, които започнаха такъв бизнес в България. Видяхме колко време ни беше необходимо да убедим хората в Германия, че и в България говорят немски. Това вече не е никакъв проблем.

Във Варна работата в тази индустрия започна преди 2-3 години, но тя все още е много малка. Ние сме отворени да започнем работа в друг град, но изисква време. С Българската аутсорсинг асоциация инициирахме едно проучване на всички големи градове в България, за да видим какъв е капацитетът на индустрията там. На база на тези резултати можем да помислим за подобна стратегия.

- Какво е основното предимство на България пред Румъния в тази индустрия?

Това е труден въпрос. Смятаме, че в нашия бизнес, ние се фокусираме най-много върху езиковите познания и IT уменията. В Румъния е много по-лесно да се намерят хора с латински езици, докато в България е по-лесно да бъдат намерени служители с немски и славянски езици. Когато имаме нов клиент, гледаме каква комбинация от езици иска той и го насочваме съответно към една от двете страни.

В България разходите на работодателя са много по-ниски от тези в Румъния. В румънските градове наемите на офиси са много по-високи, отколкото в София. От друга страна Букурещ е много по-голям град, има по-голяма конкуренция и повече обучени хора в индустрията. Това е едновременно добро и лошо, защото можеш да взимаш кадри от конкуренцията, но и тя може да взема от теб. В България е малко по-спокойно. В същото време Румъния успява да развива своите регионални центрове. Вече има четири-пет града, в които аутсорсинг индустрията е много силна.

Кои технологични иновации най-много ви помагат в работата в момента?

Ние имаме много високо ниво на технологиите, които ползваме и направихме много инвестиции в тази област. Традиционните телефонни технологии не се развиват много и има все повече автоматизация в тези процеси. Изключително полезни са всякакви софтуери, които позволяват събирането на информация от интернет за това какво се говори за брандовете. Ние ползваме няколко такива програми. Смятам, че това е технология, която е изключително важна за индустрията в момента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Така е да, защото нямат нищо общо. В аутсорсин центровете трябват пчелички. Университета не е ПУЦ или СПТУ а точно това ви трябва на вас господа. Опитите да накарате университета да подготвя кадри за аутсорсинг е опит да превърнем университета в СПТУ или ПУЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още