IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и ЕИБ създадоха съвместен фонд за инвестиции в градски райони

Чрез него ще се финансират проекти за градско развитие за 33 млн. евро през следващите три години

21:58 | 29.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
България и ЕИБ създадоха съвместен фонд за инвестиции в градски райони

Българският министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Матиас Колац-Анен са подписали днес в Брюксел споразумение за създаването на съвместен фонд по програмата JESSICA, предаде БТА.

Чрез него ще се финансират проекти за развитието на урбанистичните райони в България през следващите три години. JESSICA (Общоевропейска програма за подкрепа на устойчивото инвестиране в градски райони) е съвместна инициатива на ЕК и ЕИБ.

Първата стъпка към създаването на съвместния фонд бе одобрения през миналата седмица от Министерския съвет проект за Финансово споразумение между българското правителство и ЕИБ. Неговата цел е да насърчава устойчивите инвестиции в градските райони.

Средствата в съвместния фонд възлизат на 33 млн. евро. Те ще се осигурят от Европейския фонд за регионално развитие, който ще предостави 28 млн. евро, а останалите 5 млн. евро ще са участието от страна българското правителство.

Те ще се използват за реализирането на урбанистични проекти и за разкриването на нови работни места в градските зони, посочват от пресслужбата на ЕИБ.

Според ЕИБ създаването на фонда ще спомогне за изпълнението на оперативната програма за България в областта на регионалното развитие през периода от 2007 г. до 2013 г., в която се отделя значително внимание на урбанистичното развитие.

ЕИБ ще създаде Фондове за градско развитие за седем големи града в България – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. Те практически ще започнат реалното финансиране на общински проекти чрез дялово участие, заеми или гаранции.

Фондовете за градско развитие ще финансират публично-частни партньорства, както и други градски проекти, които са част от интегриран план за градско развитие, генерират приходи и имат възможност да върнат вложения ресурс.

Проектите трябва да отговарят на допустимите дейности по Приоритетна ос 1 на ОП „Регионално развитие”. Те могат да включват бизнес центрове, бизнес паркове, културни институции, спортна инфраструктура, мерки за енергийна ефективност, паркинги и др.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още