IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна приемът на проекти за производство на биопродукти от аквакултури

5,6 млн. лева е общият бюджет на мярката към Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство”

10:41 | 28.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Започна приемът на проекти за производство на биопродукти от аквакултури

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) вече приема проекти по мярката „Акваекологични мерки” към Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство”. Общият бюджет на мярката е 5,6 млн. лв., съобщиха от ИАРА.

Дейностите трябва да са свързани с преструктурирането на производството на аквакултури към методи за производство, щадящи околната среда и към получаване на сертификати за съвместимост с екологичните стандарти – за да могат продуктите да бъдат пуснати на пазара на Общността. Необходимо е и започване на производството на биологични продукти от аквакултура в страната.

Безвъзмездната финансова помощ се предоставя под формата на премии на лицата, които развъждат и отглеждат аквакултури.

Секторите, в които финансовата помощ ще бъде разпределена, са:

Сектор 1 - Производство на аквакултури, включващо опазване и подобряване на околната среда, природните ресурси, генетичното разнообразие, контрола и управлението на характерните черти на зоните за аквакултури.

Дейностите в този сектор включват възстановяване и поддържане на местообитанията на растителни и животински видове в рамките на стопанствата за аквакултури, осигуряване на подслон и храна на защитени видове птици, в чиито местообитания е разположено стопанството, опазване на водната околна среда.

Сектор 2 - Прилагане на Схема на Общността по управление на околната среда и одитиране.

Сектор 3 - Производство на биологична аквакултура чрез екстензивно или полуинтензивно отглеждане.

Безвъзмездната финансова помощ за проекти по сектор 1 се предоставя ежегодно въз основа на представен акваекологичен план, а премиите за проекти по сектор 2 и сектор 3 се предоставят еднократно за целия програмен период.

Финансовата помощ е до 100% от изчисления размер на премията, от които 75 на сто се осигуряват от Европейския фонд за рибарство (ЕФР) и 25 на сто от държавния бюджет на България.

По мярката могат да кандидатстват еднолични търговци или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още