IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансират ферма за култивиране на черна мида по иновативна технология

В производствената програма на бенефициента е заложено производството на 450 тона продукция годишно

15:05 | 31.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Финансират ферма за култивиране на черна мида по иновативна технология

Компанията Емона сий фарм от Несебър ще изгради мидена ферма за култивиране на черна мида по нова и интелигентна система за отглеждане, която ще бъде внедрена за първи път в България. Договорът по проекта е на стойност 2,5 млн. лв. и е по мярката за производствени инвестиции в аквакултурата към Оперативна програма Рибарство. Одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 1,5 млн. лв., съобщиха от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Мидената ферма ще бъде изградена в района югоизточно от нос Емине, а технологията, която ще се използва за реализиране на инвестицията, е на норвежката фирма Смарт фарм.

За осигуряването на по-голяма производствена площ за плаващите линии ще бъде прикрепен мрежен колектор. Събирането на мидите ще става с машина, която извършва всички операции по събиране, изчистване, сортиране, качване на плавателният съд и пакетиране на мидите, с максимален капацитет 30 тона на час.

В планираната производствена програма на бенефициента за периода 2011 – 2020 г. е заложено производството на 450 тона черна мида годишно.

Срокът на изпълнение на инвестицията е месец декември 2011 г., като е предвидено след реализирането й да бъдат осигурени 3 нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още