IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заливните гори край Дунав се нуждаят от спешни мерки, за да бъдат опазени

Природозащитници правят карта на уязвимите територии по проект за трансгранично сътрудничество на стойност 300 хиляди евро

11:21 | 07.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Заливните гори край Дунав се нуждаят от спешни мерки, за да бъдат опазени

Заливните гори по поречието на Дунав се нуждаят от спешни мерки, за да бъдат опазени и устойчиво стопанисвани. Това твърдят от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), което изпълнява в момента проект „Заедно за Дунав”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България. Стойността на проекта е около 300 000 евро, по него работят няколко общини и организации в България и Румъния, каза пред Investor.bg Дияна Костовска от БДЗП.

Една от целите на организацията е в рамките на проекта да бъде направена карта на заливните гори, с която да се съобразява например планирането на нови пътища, промишлени зони, бъдещи ветроенергийни и соларни паркове.

Крайречните и заливни гори са около 2% от значимите за биоразнообразието гори в България. Тези са в лесно достъпни райони и затова натискът върху тях е много силен. Само 1% от тях са под строга защита, а 16% - под частична.

Едни от най-важните заливни гори в България са по течението на река Дунав. Сега те заемат 1226 хектара или 19,6% от общата площ на Дунавските острови. Голяма част от съществувалите в миналото редки гори са изсечени и са превърнати в плантации от хибридни тополи (използвани за промишлена дървесина).

Тези гори имат изключително висока природозащитна стойност и са предпоставка за голямо разнообразие на растителни и животински видове, посочват от БДЗП. Сега териториите били уязвими заради коригирането на речни корита, регулирането на водните течения, замърсяването на реките и на инертни материали.

На Дунавските острови се срещат около 1100 животински вида, сред които 160 вида птици, над 100 от които гнездят там. Тези гори поддържат някои от най-големите колонии на чапли, корморани и лопатарки. Островите са важни местообитания за гнездене, почивка и зимуване на световно застрашени видове птици като къдроглавия пеликан и червеногушата гъска. Те са и последните запазени местообитания на морския орел в България.

В проекта са включени областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново и румънските области срещу тях на другия бряг на Дунав.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още