IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо 300 млн. лв. изплатиха по ОП „Транспорт“

Договорените средства по програмата към днешна дата са над 2,4 млрд. лв.

15:24 | 02.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Общо 300 млн. лв. изплатиха по ОП „Транспорт“

Към днешна дата общата сума на разплатените средства по оперативна програма (ОП) „Транспорт” към бенефициентите възлиза на почти 300 млн. лв., съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, което е управляващ орган на програмата.

Договорените средства по проекти по ОП „Транспорт” към днешна дата са над 2,4 млрд. лв.

Очакванията са през тази година да бъдат договорени всички средства от ОП „Транспорт” за железопътния сектор. В момента в процес на изпълнение е жп проекта за реконструкция на линията „Свиленград – турска граница“, който е достигнал над 50% физическо изпълнение. Очаква се в средата на месец май да стартира строителството на жп линията Пловдив – Бургас. През юни би трябвало да има и избран изпълнител за рехабилитацията на линията Септември – Пловдив.

Полагат се усилия в кратки срокове да стартира и тръжната процедура за рехабилитация на жп линията Димитровград – Свиленград, уверяват от транспортното ведомство.

От приоритетната ос по ОП „Транспорт“ за железопътните проекти ще бъде финансирано и разширението на софийското метро (участъците Обеля–Надежда и Младост 1–Цариградско шосе), както и закупуването на нов подвижен състав за него.

Около 40% от средствата са договорени досега по втора приоритетна ос, по която се финансират пътните проекти, посочват от министерството. В процес на изпълнение е проектът за доизграждане на автомагистрала „Тракия” лотове „2“, „3“ и „4“.

По трета приоритетна ос, насочена към подобряване на интермодалността при превоз на пътници и товари, проектът за строежа на втория метродиаметър изпреварва първоначалния график и е достигнал над 55% физическо изпълнение, информират от Министерството на транспорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още