IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отварят две нови мерки по Оперативна програма “Рибарство”

Над 4,1 млн. лв. е ресурсът за проекти, които опазват водната флора и фауна и за пренасочване на риболовни кораби към друг тип дейности

10:46 | 26.05.11 г.
Отварят две нови мерки по Оперативна програма “Рибарство”

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури започва прием на проекти по две нови мерки от Оперативната програма „Рибарство“, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Първата възможност е свързана с подпомагане на инвестиционни проекти, предназначени за опазване и развитие на водната фауна и флора, като бюджетът по мярката надхвърля 3,1 млн. лв. и трябва да се усвои до 2013 г.

Втората мярка ще подпомага собственици на риболовни кораби, които желаят да пренасочат дейността си извън риболовния сектор. Бюджетът по нея е малко над 1 млн. лв., които също се очаква да бъдат изразходвани до края на 2013 г.

По първата мярка се насърчават инвестиции за изграждане и монтаж на стационарни или преносими съоръжения, предназначени за опазване и развитие на речната и морска фауна и флора. Безвъзмездната помощ покрива до 100% размера на одобрените и реално извършени инвестиции, като 75 на сто от субсидията се осигурява от Европейския фонд за рибарство (ЕФР) и 25 на сто - от държавния бюджет, поясниха от агенцията.

Максималният размер на субсидията за един проект не трябва да надвишава левовата равностойност на 1 млн. евро, а минималният не може да падне под 300 хил. евро. Допускат се и авансови плащания до 30% от стойността на одобрената субсидия, но тя не трябва да надвишава левовата равностойност на 2 хил. евро.

По мярката „Пренасочване на риболовни кораби към дейности извън риболова" безвъзмездната помощ се предоставя за модифициране на съдовете с цел тяхното използване за обучение или извършване на научни изследвания. Условието е тези изследвания да са свързани с рибарството.

Субсидията отново покрива изцяло разходите за инвестициите, като максималният размер не трябва да надвишава левовата равностойност на 300 хил. евро, а минималният – 10 хил. евро.

Модификацията на корабите трябва да приключи за година и половина, като отново кандидатите могат да разчитат на авансово плащане от 30 на сто от одобрената субсидия, поясниха от агенцията по рибарство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още