IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът ще разчита на евросубсидии за „социални иновации“

До 390 хил. лв. може да получат мениджъри, организирали обучения за служителите или създали кътове за деца в предприятията

16:30 | 27.05.11 г.
Бизнесът ще разчита на евросубсидии за „социални иновации“

Мениджъри, които въвеждат плаващо работно време, организират  курсове за преквалификация на служителите или предоставят социални придобивки от типа на детски кътове, столови и места за отдих, ще бъдат субсидирани по схемата „Социални инвестиции“ на Оперативна програма „Човешки ресурси“. Това съобщиха от министерството на труда и социалната политика по повод отварарянето на приема по тази схема.

Общият бюджет на схемата е близо 38 млн. лв., от които над 32 млн. лв. се превеждат от Европейския социален фонд, останалите са от националния бюджет. Ресурсът е предвиден да се усвои до края на 2013 г.

Таванът на отпусканите субсидии за даден проекти е 390 хил. лв., като не се изисква съфинансиране от компаниите. Кандидатите могат да подават своите заявления в Агенцията по заетостта до 3 ноември.

По новата схема ще бъдат подпомагани планове за обучение и кариерно развитие или специализирани преквалификационни програми на служители над 55 години.

За да се насърчи практиката в българските фирми за прилагане на почасово или плаващо работно време, ще се приемат проекти за гъвкаво работно време, което се прилага за младежи до 29 години или служители в предпенсионна възраст над 55 години.

Ще се приемат и програми за плаващо работно време или ротации на служители, които отглеждат малките си деца и се нуждаят от ненормирано работно време, както и за самотни родители, поясняват експерти от Агенцията по заетостта.

Очакваните резултати от реализацията на схемата са да бъдат обучени близо 20 хиляди служители, да се подготвят планове за кариерно развитие на 20 000 заети лица и др.

От вчера (26-и май) Агенцията по заетостта старира и информационна кампания за разясняване на условията за кандидатстване по програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още