IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лозаро-винарският сектор планира 15 млн. евро инвестиции

Производителите няма да усвоят целия предвиден за България бюджет от 22 млн. евро

11:25 | 05.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Лозаро-винарският сектор планира 15 млн. евро инвестиции

114 проекта за над 14,8 млн. евро са подадени по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за финансовата 2010 – 2011 г., съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".

Приемът, който трябваше да приключи през април тази година, бе удължаван на два пъти, като крайният срок приключи на 1 юли. Бюджетът, определен за България за този период, е 22 млн. евро.

С програмата се залагат различни цели, свързани с повишаването на конкурентоспособността на българските лозари и винопроизводители, за пазарна ориентация на производители, които до този момент са отглеждали грозде само за собствена консумация и за насърчаване на инвестиции в застраховане или към мерки за ограничаване на щетите от природни бедствия.

Финансирането е изцяло с европейски средства, с изключение на мярката „Промоция на пазари на трети страни”.

Във фонда са приети 55 проекти за преструктуриране и конверсия на винени лозя на стойност 14,2 млн. евро, с което се покрива 80% от предвидения бюджет по мярката. За финансовата година заложените средства за тази цел са в размер на 17,7 млн. евро.

За застраховане на реколтата са подадени 58 заявления за 575 хил. евро или 28% от предвидения бюджет (2,05 млн. евро за финансовата 2011 г.).

Досега за промоция на вино в трети страни е подаден само един проект за 80 хил. евро. Бюджетът на мярката е 2,2 млн. евро.

Тепърва ще се оценяват инвестиционните предложения на кандидатите.

От 1 август 2011 г. земеделските производители ще могат да кандидатстват с проекти за новата лозарска година 2011-2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
tonitov
преди 12 години
Защо лозарите няма да успеят да усвоят плануванете средства, причината не е ли в дребната совственос и защо нищо не се прави за уедряването и. До кога ще харчим луди пари за фото снимки, а не за комасационни планове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още