IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: България се бори за 14 млрд. евросредства, а ни дават 8 млрд. евро

През следващата година трябва задължително да минем 50 процента по усвояване на европарите, заяви премиерът

16:25 | 14.10.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бойко Борисов се срещна в Министерския съвет с еврокомисаря за регионалната политика Йоханес Хаан. <em>Снимка: БТА</em></p>

Бойко Борисов се срещна в Министерския съвет с еврокомисаря за регионалната политика Йоханес Хаан. Снимка: БТА

„За следващия програмен период (2014 - 2020 г.) България се бори за 14 млрд. евро, но засега ни се дават (от ЕК) 8 милиарда евро. Надявам се с много работа да ги убедим, че тези пари ни трябват и да получим повече“. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си в София с еврокомисаря за регионалната политика Йоханес Хаан, цитиран от БТА.

„Тъй като тръгнахте късно в усвояването на структурните фондове, сега наваксвате и напредъкът е забележителен“, смята Хаан. Той допълни, че през 2012 г. в Европа ще има дебат за бюджета през следващия програмен период 2014 - 2020 г.

Сега трябва да поставим акцент върху бързото усвояване на парите, за да може през следващата година да убедим държавите-членки да осигурят отново финансиране на тези фондове, подчерта еврокомисарят. По думите му засега индикациите са за приблизително същите суми, както и в настоящия програмен период (2007 - 2013 г.). Същата прогноза направи днес в София и еврокомисарят по бюджет и финансова политика Януш Левандовски.

Бойко Борисов отбеляза от своя страна, че приоритет при усвояването на еврофондовете за страната ни са построяването на столичното метро, южната дъга на околовръстното шосе на София, продължаването на строежа на магистралите, на тунела под Шипка, железопътните проекти и други.

През следващата година трябва задължително да минем 50 процента по усвояване на европарите, заяви Борисов. Преди дни беше съобщено, че от 2007 г. до септември тази година са усвоени едва 15% от евросредствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
И идва твоето ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
global_dj
преди 12 години
Това може да го каже само и единствено един изключително озлобен опозиционер! Всяко правителство трябва да се критикува, но не и по начина, по който ти го правиш. Странно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 12
all_trader2
преди 12 години
и твойто време изтича скоро ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още