IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната ефективност става приоритет за екоминистерството

Стотици милиони евро се планират да бъдат използвани от еврофондовете след 2014 г., съобщи министърът на околната среда Нона Караджова

13:52 | 28.11.11 г. 2
Енергийната ефективност става приоритет за екоминистерството

За следващия програмен период след 2014 г. България планира да усвои стотици милиони евро по програма „Околна среда“ за повишаване на енергийната ефективност в държавните, общински и в частните жилищни сгради.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова по повод силната запрашеност на въздуха в страната, довела до наказателната процедура от страна на Европейската комисия срещу България и други европейски държави.

Последните данни на статистиката затвърдиха негативните оценки, че близо 58% от жилищата в страната се отопляват на въглища и дърва и едва 15 са на газ и централно топлоподаване, което предизвиква замърсяването на въздуха.

Преди да започне наказателната процедура за неизпълнение на евроизискванията за чистота на въздуха, Еврокомисията установи, че 29 града в страната спешно трябва да подготвят планове за преодоляване на тези проблеми, за да могат до края на 2013 г. да докажат, че са в състояние да покрият стандартите за незамърсявяне.

Наказателната процедура е в начален етап и не включва санкции за страната. „В този период сме длъжни да представим реални мерки, които да убедят колегите от ЕК, че работим за намаляване на замърсяването. Въпреки усилията ни, сме далеч от европейските норми, затова заедно с колегите от другите 20 държави, които не покриват изискванията, ще настояваме за дерогация по прилагането им“, поясни зам. министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Ловя бас, че ще използват и това за да *** нови още по-високи цени на тока.. Реално смятат да краднат кинтите от ЕС, а населението да си плати над-пазарни цени "ефективността" и да му *** нови заеми и задължения по нормативен път, за да му прилапат и жилищния фонд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Да бе, да :)) Освен ако не са измислили нов начин за измама и кражба..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още