IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 240 млн. лв. спестени субсидии се пренасочват за разширяване на сметища

Комитетът по наблюдение на оперативната програма „Околна среда“ одобри новия механизъм за преразпределение на евросредствата

16:47 | 06.12.11 г.
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Между 120 и 240 млн. лв. икономисани средства от бюджета на оперативна програма „Околна среда“, заделен за т.нар. дейности по управление на отпадъците, ще се пренасочат за рехабилитация на сметища или изграждане на нови клетки към съществуващи депа в различни общини от страната.

Общият бюджет до края на 2013 г. е 720 млн. лв., но в резултат от пестеливото им използване остатъкът би могъл да се пренасочи за разширяване на капацитета на други нуждаещи се общини, съобщи в интервю за БНР зам.- министърът на околната среда и водите Ивелина Василева преди днешното заседание на Комитета по наблюдение на оперативната програма.

Мониторинговият комитет днес одобри предлаганите промени в механизма за вътрешно преразпределение на средствата, така че спестеният бюджет да се използва и от други населени места  извън вече получилите финансиране 23 общини, поясни за Investor.bg Спиридон Александров от екоминистерството.

Размерът на икономисания бюджет не е точно определен, защото проектите на изграждащите се сметища не са завършени и не е ясно каква част ще се спести и от данък добавена стойност, който се признава за допустим разход и се покрива от бюджета, обясниха от министерството.

По закон ако общините сами управляват сметищата след изграждането им, тогава не са длъжни да плащат ДДС за тяхното изграждане, но ако възложат управлението на външна фирма концесионер, тогава данъкът е дължим, допълни Александров.

Зам.-министър Василева изрази съмнения за риск по завършването на сметищата в четири големи града Провадия, Пазарджик, Своге и Кочериново.

Ако до средата на 2012 г. тези общини не успеят да подготвят документите за строителство, няма да получат еврофинансиране по програма "Околна среда",  обясни в  Василева за програма „Хоризонт“. При това положение таксата „смет“ в тези общини може да се увеличи поради липса на модерни депа.

До средата на 2012 г. трябва да бъде договорено усвояването и на всички евросредства за пречиствателни станции за отпадни води и канализация, допълни зам.- министърът. Тя изрази съмнение, че около 20 общини с над 10 000 жители няма да успеят да подадат проекти преди крайния срок през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още