IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленчукопроизводителите вече ще разчитат на евросубсидии при сдружаване

По 1,5 млн. евро годишно ще се предоставят за създаване на организации на производители от европейския земеделски фонд

14:41 | 22.12.11 г.
Зеленчукопроизводителите вече ще разчитат на евросубсидии при сдружаване

Групите производители на плодове и зеленчуци, които досега не получаваха подкрепа за създаване на браншови организации, вече ще разполагат с до 1,5 млн. евро субсидии годишно по линия на пазарната подкрепа на тези организации, съобщиха от Министерството на земеделието.

Групите производители, които още не са признати официално като организации, се подпомагат при извършване на съвместни инвестиции, като в заявленията си трябва да разпишат точните инвестиционни дейности, които ще извършват през следващите пет години.

Тези дейности се отразяват в петгодишен план за признаване, към който се прилага инвестиционна програма, подготвени по образци, включени в наредба 5 от 2007 г. Промените в тази наредба са приети днес от земеделското министерство.

В плана и програмата могат да бъдат включени инвестиции, свързани с производството, съхранението и маркетинга на продукцията на членовете на организацията. Целта е да се насърчат фермерите при създаване на офиси и оборудване, необходимо за общото представяне на продукцията на пазара.

След изготвянето на плана и програмата групата производители ги внася за одобрение в Държавен фонд „Земеделие“.

Плановете за признаване се финансират до 50% със средства от ЕС. Останалите средства поравно се осгуряват от бюджета и от членовете на групата.

Подпомагането на групи производители за инвестиции се прилага само в новите държави членки, като целта е да се повиши степента на организираност на производителите на плодове и зеленчуци, която на този етап е твърде ниска, припомнят от агроминистерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още