IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 10,1 млрд. лв. от еврофондовете вече са договорени

През 2012 г. планираме до 40% усвояване на ресурса по оперативните програми, съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев

16:43 | 29.12.11 г. 1
<p>
	Министърът на европейските фондове Томислав Дончев</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Министърът на европейските фондове Томислав Дончев

Снимка: БТА

През 2011 г. вече са договорени 10,1 милиарда лева по оперативните програми, което представлява 65% от ресурса, едно добро постижение на фона на заложените 61-62%, поставени от нас в началото на годината. Това отчете министърът по управление на европейските фондове Томислав Дончев в интервю за БТА.

Дончев очаква да бъде постигнато и планираното 20-процентно изпълнение за плащанията, като окончателните данни ще бъдат обобщени до средата на януари 2012 г.

Преди Коледа са били изплатени 2,9 млрд. лева, съставляващи 19% от общия бюджет на програмите.

Анализирайки работата по отделните програми, Дончев определи министерството на транспорта като първенец за тази година, където при 30% договорен ресурс в началото на годината в края й вече са договорени 2,2 милиарда лева по оперативна програма „Транспорт“, или 87% от общия й бюджет.

Министерството на околната среда е на второ място по управление на средствата, като само за тази година са договорени близо 1 милиард лева. Според Томислав Дончев „Околна среда“ ще стане най-силната за програма през 2012 г., като е възможно да бъде договорен целият ресурс.

Пълно договаряне на средствата през 2012 г. се предвиждат и по програмите „Регионално развитие“ и „Транспорт“.

Министърът разкритикува продължаващото слабо движение по програма „Конкурентоспособност на българската икономика“, която за една година е успяла да увеличи плащанията от 19,5% едва на 23 %.

Изоставане се отчита и при „Административен капацитет“, където от 25% в началото на 2011 г. плащания са достигнали 27,8% в края на годината.

Прогнозите на министър Дончев за следващата година са свързани със значително ускоряване на плащанията по приключилите проекти. „Това, което трябва да направим следващата година, е да гоним близо двоен резултат, което означава близо 38-40 на сто разплатени средства“, поясни министър Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 1
global_dj
преди 12 години
Честно казано, поздравления!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още