IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планират се 60 млн. лева инвестиции в културното наследство за 2012 г.

Средствата са осигурени по програма "Регионално развитие" за ремонти на забележителности и културен туризъм

09:12 | 16.01.12 г. 1
<p>
	Разкопките на Ларгото в София. <em>Снимка: Министерство на културата</em></p>

Разкопките на Ларгото в София. Снимка: Министерство на културата

Евросредствата по оперативната програма са предназначени за реконструкция, ремонт и оборудване на културни центрове, театри, читалища, библиотеки и други обекти, свързани с културния живот. При ремонт на сгради на публични културни институции задължително се правят одити за потреблението на енергия и се предприемат мерки за енергийна ефективност, както и се подобрява достъпът на хора с увреждания, посочи Тони Милева.

Досега с пари по програма „Регионално развитие“ са обновени сградите на драматичния театър „Адриана Будевска“ в Бургас, националната художествена галерия в София, операта в Русе, националното музикално училище в Пловдив, професионалната гимназия по полиграфия и фотография в София, Ески джамия в Стара Загора, която беше превърната в музей на религиите и други.

Сред приоритетните проекти на Министерството на културата са реконстругцията на театър „Стоян Бъчваров“ във Варна, Ларгото в София, музеят под базиликата „Света София“ също в столицата и други обекти, каза още Тони Милева.

През май ще приключи ремонтът на Националния политехнически музей в София, осъществяван също с пари по програма „Регионално развитие“.

Сред приоритетите на ведомството е опазването и рехабилитацията на тракийската гробница „Шушманец“ в Казанлък, допълни тя. Предвижда се със средства по оперативната програма да се свържат в цялостен комплекс обекти от Долината на тракийските царе, както и да се ангажира местното население с всички тези туристически обекти, поясни експертът.

Приоритет на културното министерство са още хълмът „Трапезица“ във Велико Търново, Плиска, Червената църква край Перущица, античният римски град Никополис ад Иструм и други културно-исторически паметници.

Засега обаче не се предвижда работа по останките на античния град Нове край Свищов, каза Тони Милева. Наскоро старината беше за пореден път разкопана от иманяри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още