IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ оценява нов проект за ВиК-мрежата на Сливен

След провала с кандидатстването по програмите ИСПА и „Околна среда“ общината се опитва да завърши инвестицията

12:31 | 12.04.12 г.
<p>
	Жителите на Сривен се надяват разкопаните улици в града да бъдат ремонтирани &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Жителите на Сривен се надяват разкопаните улици в града да бъдат ремонтирани      Снимка: БТА

Екоминистерството е приело за оценка нов инвестиционен проект за подмяна на водопроводната инфраструктура на сливенската община и ако той отговаря на европейските изисквания, започналият ремонт на ВиК-мрежата в Сливен ще бъде завършен с финансиране по оперативната програма „Околна среда“.

Това съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василев по повод питането на независимия депутат Калина Крумова за бъдещето на двата инвестиционни проекта, стопирани от екоминистерството в средата на миналата година поради установени нарушения при възлагането и изпълнението на обществените поръчки, свързани със строителните дейности.

Двата проекта от така наречения "воден цикъл" на Сливен бяха свързани с разширяването на пречиствателната станция и с възстановяването на ВиК-мрежата на града, чието финансиране се очакваше да стане по предприсъединителната програма ИСПА и европейската програма „Околна среда“. Общият размер на инвестициите беше изчислен на 40 млн. евро.

Заради системни пропуски и нарушения, установени по изпълнението на обществените поръчки, в средата на миналата година България уведоми Европейската комисия, че спира плащанията по тези проекти.

Докато при реконструкцията на пречиствателната станция не бяха установени проблеми, тъй като изпълнението там се контролираше от експерти на екоминистерството, то при ВиК-ремонтите, където тези права бяха делегирани на общината, бяха доказани нарушения, припомни зам.-министър Василева.

На въпроса на Калина Крумова дали спирането на двата проекта може да доведе до санкции за България, зам. -министърът обясни, че на този етап се водят преговори в Брюксел.

„Искаме да докажем пред Европейската комисия, че въпреки неизпълнението на този проект страната не е нарушила изискванията за постигане на целите на програма ИСПА. Тези цели са свързани с въвеждането на необходимите инвестиции за реконструкцията на водопреносната мрежа, които да осигурят икономичното използване на чистата питейна вода от гражданите в ЕС“, поясни пред Investor.bg зам. министър Василева.

Екоминистерството прави всичко възможно да подкрепи новото общинско ръководство в Сливен, което е решило да кандидатства с нов проект по програма „Околна среда“, поясни Василева. Тя припомни, че след решението на Брюксел да спре всякакви плащания по блокираните проекти, държавата е поела ангажимента да потърси вариант поне за довършване на започнатите ремонти на ВиК- инфраструктурата.

Василева не се ангажира със срокове за одобряването на проекта, но припомни, че редица други общини също работят по коригирани проекти, като за целта министерството създаде и мобилни групи за консултиране на кметовете по изпълнението на проектите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още