IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес се очаква ЕК да одобри пренасочването на 304 млн. евро за агросектора

Още от юли общини и млади фермери ще могат да кандидатстват с нови проекти, ако бъде одобрена седмата нотификация на програмата за селските райони

11:48 | 20.06.12 г.
<p>
	<em>Редица малки села успяха да обновят централните си части със средства от земеделския фонд</em> &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Редица малки села успяха да обновят централните си части със средства от земеделския фонд    Снимка: БТА

По 43,6 млн. евро се предвиждат за общински проекти, свързани с реконструкция на пътища, улици и ВиК инфраструктура, както и за изграждане на спортни зали, центрове за отдих и др. Останалите 10 млн. евро от този бюджет са планирани за модернизацията и ремонат на на читалища, библиотеки и други културни средища в населените места.

От 23 юли до 26 август ще се проведе приемът по така наречените горски мерки, свързани с първоначалното залесяване на неземеделски земи и с възстановяване на горския потенциал.

Кандидатстването на младите фермери вероятно ще започне в края на юли, като приоритетно ще се субсидират производители на биопродукция, поясниха от агроминистерството. С предимство ще се ползват още кандидатите от областите Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Разград, Силистра, Смолян, София и Перник.

С тази нотификация администрацията облекчава и условията за финансиране на младите фермери, които досега срещаха процедуртни пречки при изпълнението на проектите си. Според чиновниците тези пречки ще отпаднат, като фермерите ще могат да получават още в началото по-големи средства за оборудване. Така от допустимите 12 500 евро при първото авансово плащане фермерите ще получават по 5 хиляди евро, необходими за реализацията на целия петгодишен проект.

Проверката на бизнес плановете ще става най-рано на третата година и не по-късно от петата година от стартирането на дейността, така че производителите да имат възможност да реализират инвестицията си пълноценно, поясниха експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още