IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Римска крепост край Русе ще бъде възстановена с евросубсидии

Ремонтът на „Сексагинта Приста” ще струва 1,3 млн. лв. , които се осигуряват по оперативна програма „Регионално развитие»

12:59 | 20.06.12 г.
Римска крепост край Русе ще бъде възстановена с евросубсидии

До два месеца трябва да приключат ремонтните дейности по проекта за възстановяване и социализация на римската крепост „Сексагинта Приста” край Русе, съобщиха от министерството на регионалното развитие.

Проектът е на стойност близо 1,3 млн. лв. и се осигуряват по оперативна програма „Регионално развитие”, като получател на средствата е Министерството на културата. 

Проектът предвижда основно ремонтиране на двете запазени сгради на територията на крепостта плюс изграждане на осветена рампа, която да обезпечи достъпа останките в „Сексагинта Приста”. Допълнително ще бъде оформено и художествено осветление. За целите на атракцията ще бъде изградена и база за експериментална археология.

Очаква се на обекта да се провеждат ученически и студентски практики, както и да се разширят възможностите за организиране на туристически атракции.

Проектът е насочен към осигуряването на равни възможности за достъп до културни продукти и услуги.

Върху руините на антична римска крепост „Сексагинта Приста” (в превод Пристанище на шейсетте кораба) е изграденото средновековното селище Русе.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още