IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов диспечерски център ще направлява високоскоростното движение на влаковете

Проектът за изграждането на центъра е в размер на 70 млн. лв. и с изграждането му ще се постигне скорост от 160 километра в час по направлението към Пловдив

17:45 | 10.07.12 г.
Нов диспечерски център ще направлява високоскоростното движение на влаковете

Влаковете между Пловдив и Димитровград ще могат да се движат със скорост от 160 км/ч с помоща на новоизградения диспечерски център, който беше открит официално днес от министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Проектът е за над 70 млн. лв. и се изпълнява по програма ИСПА. Освен диспечерския пункт с реализацията на проекта ще бъдат изградени и системите за сигнализация и телекомуникация.

До тези момент разплатените средства по програмата ИСПА са на обща стойност 1 328 млрд. лв. В тях се включват и тези, които са инвестирани в изграждането на диспечерския център.

С изграждането на центъра ще се осигури пълна автоматизация на движението по трасето. По думите на Московски ако развитието на БДЖ продължи в същото темпо, само след 4 години състоянието на железницата ще е коренно променено и модернизирано.

Очакванията на ресорния министър са в най-скоро време системите да обхванат цялото трасе до Свиленград.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още