IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биопроизводители набират скорост при изпълнението на европроекти

Фонд „Земеделие“ е одобрил 17,5 млн. лв. за биоградини и за модернизация на ферми

16:26 | 17.08.12 г.
Биопроизводители набират скорост при изпълнението на европроекти

Държавен фонд „Земеделие” е одобрил проекти за над 17,5 млн. лв. по мярката за модернизиране на земеделските стопанства, като за първи път е дадена „зелена светлина“ на 14 биопроизводители, инвестирали в нови насаждения, съобщиха от ведомството.

Кандидатите за субсидии планират да засадят градини с бадеми, череши, сливи и липа. Одобрени са също и субсидии за отглеждане на артишок.

За първи път ще се отпуснат европомощи за стопанства в преход, които преминават от конвенционално към биологично земеделие. Двамата кандидати възнамеряват да отглеждат лавандула и лешници.

Разписани са също и други инвестиционни проекти в областта на растениевъдството, насочени към покупка на техника, необходима за работа в градините.

Другата половината от одобрените проекти са на животновъди, които инвестират в модернизация. Одобрени са инвестиционни предложения за депониране на оборски тор, за покупка на доилни апарати и за друго оборудване. Двама птицевъди възнамеряват да  разширят стопанствата си за отглеждане на бройлери.

Петнайсет от одобрените проекти са свързани с опазване на водите от замърсяване с нитрати.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още