IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стриктен контрол при финалната селекция на инфраструктурните проекти в селата

Националното сдружение на общините ще контролира отсяването на многобройните инвестиционни предложения

11:47 | 13.09.12 г.
<p>
	<em>Повечето малки общини успяха да ремонтират улици и тротоари със средства от програмата за селските райони </em>&nbsp;Снимка: БТА</p>

Повечето малки общини успяха да ремонтират улици и тротоари със средства от програмата за селските райони  Снимка: БТА

До края на седмицата експертите от фонд „Земеделие“ трябва да направят нова преоценка на общинските проекти за подобряване на инфраструктурата в малките населени места (т. нар. ранкиране), за да разпределят отстатъчния бюджет от програмата за развитие на селските райони между многобройните кандидати.

Поради огромния наплив от общински проекти, чийто размер на исканата субсидия надхвърля 687,2 млн. лв. при наличен бюджет по програмата от 222,1 млн. лв., администрацията е длъжна да направи повторната преоценка, съобщиха от фонда.

Въпреки че Брюксел одобри исканото от страната прехвърляне на допълнителен ресурс по общинските проекти, дори и този бюджет ще бъде недостатъчен за субсидиране на инвестиционните предложения.

„Тъй като сме в края на програмния период и редица общини, които очакваха финансиране, неизбежно ще отпаднат поради липсата на ресурс, напрежението между колегите се изостри. Затова от фонда предложиха наши представители да присъстват на ранкирането“, поясни за Investor.bg Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

Вече одобрените общински проекти ще бъдат точкувани повторно, като се прилагат критериите, разписани в наредбите, приети още през 2008 г., поясниха от фонда.

По мярката „Основни услуги за икономиката и населението в селските райони“ се подпомагат инфраструктурни проекти, свързани с ремонта и изграждането на пътища или ВиК-мрежата в малките общини, с рехабилитацията на стадиони, социални домове, библиотеки, читалища и други културни центрове.

Най-много точки ще получат изрядно подготвените предложения, които са в напреднал етап на подготовка. Значителна част от общините имат готовност и с възлагането на обществените поръчки, което също се взема предвид при оценката на проектите.

Въпреки че още през миналата година от сдружението на общините предложиха промени в наредбите, които да дават предимство при оценката на проектите на по-големите общини поради социалната им значимост, от агроминистерството отказаха, тъй като тези показатели противоречат на еврокритериите за подпомагане.

От фонда обявиха, че ще съобщят резултатите от ранкирането в началото на следващата седмица. Общините, чиито проекти няма да получат субсидиране, биха могли да кандидатстват през следващия програмен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още