IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 750 млн. лв. са инвестирани за шест месеца по ОП „Конкурентоспособност"

Нови 85 фирми получиха безвъзмездна помощ за близо 60 млн. лева по европрограмата

16:33 | 30.10.12 г.
<p>
	<em>Премиерът Борисов и икономическият министър Добрев връчиха договорите на 85 фирми по схемата. </em>Снимка: БТА</p>

Премиерът Борисов и икономическият министър Добрев връчиха договорите на 85 фирми по схемата. Снимка: БТА

Повече от 750 млн. лева са инвестирани във фирмите за шест месеца по линия на ОП „Конкурентоспособност“. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на връчването на договори за технологична модернизация на малки и средни предприятия по оперативната програма, съобщиха от икономическото ведомство.

На церемония в София, в която участва и премиерът Бойко Борисов, бяха връчени договорите на 85 фирми по схемата. Стойността на безвъзмездната помощ по тях е близо 60 млн. лева. 

През август беше взето решение да се увеличи бюджетът по процедурата за технологична модернизация на малки и средни предприятия с 85 млн. лева -  от 147 млн. лв. на 232 млн. лв. Така още 121 кандидати, покрили минималните критерии за техническа и финансова оценка, бяха поканени да сключат договори по схемата. Безвъзмездната финансова помощ по техните проекти е на стойност над 86 млн. лева. 

„Сключените днес договори ще осигурят допълнителни работни места и живи пари за вашите компании“, отбеляза и премиерът Бойко Борисов.

До момента по ОП „Конкурентоспособност“ са договорени 70% от ресурса на програмата, а са платени повече от 15%, отбеляза Делян Добрев. 

В сравнение със същия период на миналата година се отчита повече от четири пъти ръст на договорените средства и два пъти – на разплатените.

Министър Добрев насърчи компаниите да участват и в схемата за енергийна ефективност и зелена икономика в рамките на ОП „Конкурентоспособност“. По нея на бизнеса се предоставят 150 млн. евро безвъзмездна помощ, плюс още 150 млн. евро кредитна линия от ЕБВР за мостово финансиране на проектите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още