IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програма "Конкурентоспособност" най-после доби реалност за бизнеса

За един ден министерството на икономиката даде старт на 121 проекта за модернизация на малките и средни фирми

08:07 | 06.07.12 г. 2
<p>
	<em>Подписването на договорите по програмата продължи няколко часа</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Подписването на договорите по програмата продължи няколко часа      Снимка: БТА

На шестата година от действието на европейската програма „Развитието на конкурентоспособността на българската икономика”, малкият и среден бизнес най-после получи надежда, че европейското финансиране ще стане лесно достъпно за фирмите и че в условията на криза индустрията може да разчита на тази подкрепа.

Блокиралата административна машина, която принуждаваше стотици предприемачи да чакат одобрение за проектите си с месеци, дори години, постепенно влиза в ритъм.

И само два месеца след като министерството на икономиката намали наполовина процедурите по одобрението на проектите, в един ден вчера бяха подписани 121 договора за десетки милиони лева по схемата за технологично обновяване на малките и средните предприятия.

Така общият ресурс от 145 млн. евро, заделен да се усвои за модернизация до 2013 г., има шанс да се използва по предназначение, което е и основната цел  европейските фондове.

По тази схема до този момент са одобрени 204 проекта с обща стойност на заявената безвъзмездна помощ за над 144,4 млн. лв.

Освен за инвестиции в машини и нови технологии субсидиите се отпускат още за консултации и професионални съвети, свързани с нприлагането на новите технологии, продуктите или търсените услуги.

Според експерти от министерството при добро взаимоодействие с кандидатите има шанс средствата за модернизация да бъдат договорени в оставащата година и половина до изтичането на първия програмен период, така че остатъчният бюджет от още 145 млн. лв. да се влее в реалната икономика.

Как бизнесът оценява работата на министерството на икономиката и по какъв начин вече одобрената европейска помощ ще даде тласък в развитието на бизнес стратегиите на фирмите – с тези въпроси се обърнахме към двама от предприемачите, чиито инвестиционни проекти са одобрени и вече могат да бъдат изпълнявани.

Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Вашите езици нямат изтъркване ... полирате на Бойко дупето като великденско яйце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
rootoffselo
преди 11 години
Всички сме длъжни да уважаваме правителството за това което прави. Надявам се все повече европейски пари да влизат в икономиката, защото в момент като този на тотална несигурност в цяла европа. Именно тези пари са основният катализатор за българската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още