IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програма "Конкурентоспособност" най-после доби реалност за бизнеса

За един ден министерството на икономиката даде старт на 121 проекта за модернизация на малките и средни фирми

08:07 | 06.07.12 г. 2
<p>
	<em>Подписването на договорите по програмата продължи няколко часа</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Подписването на договорите по програмата продължи няколко часа      Снимка: БТА

 
Димитър Димитров, управител на русенската машиностроителна фирма „СЛ Индъстриз“:

"СЛ Индъстриз" е на пазара от осем години и е специализирана в производството на метални изделия за тежки кранове. Собственикът е американски инвеститор и още от създаването на фирмата през 2004 г. ние сме ориентирани основно към експорт. Основните ни пазари са САЩ, Канада, Франция, Италия и Германия.

Одобрената инвестиция по оперативната програма е за 1,5 млн. лв., необходими за покупката на две нови машини за разкрояване и огъване на метала. Имаме за цел да монтираме машините още до края на годината, така че от 2013 г. да успеем да увеличим обемите на производство с една трета. Това е от голямо значние за нас, защото имаме поръчки и е важно да се разрастваме.

Ако ме питате дали имахме проблеми по подготовката на документацията на проекта, трябва да ви кажа, че трудностите бяха при първия ни опит да кандидастваме по програма „Конкурентоспособност”.

Това беше преди година и половина, но опитът се провали, защото докато подготвим документите, фирмата се разрасна и от малко предприятие стана средно, което автоматично ни изхвърли от процедурата.

При повторното кандидатстване вече потърсихме услугите на една от консултантските компании и с тяхна помощ успяхме да се справим сравнително бързо, така че резултатът е налице.

Единствената ни цел сега е да изпълним инвестицията възможно най-бързо, така че да постигнем планираното увеличение. Нали това е и основната цел на европейската помощ - да ни направи по-конкурентни.

Орхан Чеби, управител на фирмата за производство на паркет и дървесни плоскости „Стандарт паркет – 97“ в град Шивачево, Сливенско:

Заедно с моя съдружник сме от Турция, като регистирахме фирмата през 1997 г. и вече петнадесета година се занимаваме с производството на буков паркет и на дървени плотове и стелажи за супермаркетите.

Компанията е експортно ориентирана, а основните ни пазари са Германия, Франция и Холандия. Договорите ни в Германия са основно за доставка на плотове за търговските вериги, чието производство развиваме от 2007 г.

С одобрения проект по програма „Конкурентоспособност” постигаме двоен ефект, защото освен, че ще обновим оборудването за основното си производство, което ще доведе до двойно увеличение на производството, ще започнем да произвеждаме и пелети от досега изхвърляни дървесни отпадъци, с което на практика ще затворим цикъла.

Екологичният ефект ще бъде значителен, защото ще оползотворяваме суровината на сто процента, каквито са и съвременните изисквания. С изпълнението на проекта предвиждаме месечно да произвеждаме по 500 тона пелети.

Буковите пелети са с висок коефициент на калорийност, тъй като дървото е твърдо и отделя повече топлина. Цената на тези пелети е висока, затова и основните пазари отнова ще бъдат в Европа – Гърция, Турция, Италия и Германия.

Инвестиционният ни проект е в размер на 2, 566 млн. лв., като една част от финансирането ще осигурим със собствени средства, а другата – с кредит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Вашите езици нямат изтъркване ... полирате на Бойко дупето като великденско яйце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
rootoffselo
преди 11 години
Всички сме длъжни да уважаваме правителството за това което прави. Надявам се все повече европейски пари да влизат в икономиката, защото в момент като този на тотална несигурност в цяла европа. Именно тези пари са основният катализатор за българската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още