IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разплатени са 30% от средствата по ОП "Регионално развитие"

Догодина трябва да усвоим поне 1 млрд. лева, за да не връщаме пари на ЕС, коментира регионалният министър Лиляна Павлова

13:37 | 03.12.12 г.
Разплатени са 30% от средствата по ОП "Регионално развитие"

Към края на 2012 година имаме 90% договорени средства по ОП „Регионално развитие”, разплатени са 30%, или 1 млрд. лева, отчете регионалният министър Лиляна Павлова по време на 7-та Годишна среща между бизнеса и правителството.

Плановете са през 2013 година да бъдат разплатени още поне 1 млрд. лева, за да не връщаме пари на ЕС, допълни още Павлова.

Тя коментира, че има научени уроци от последните три години, които няма да бъдат повторени. „Няма да има ремонтирани покриви на училища и течаща фасада, нито рехабилитация на пътищата, а отдолу инфраструктурата да не бъде ремонтирана”, обеща Павлова.

Тя апелира към бизнеса да обявява кои са подизпълнителите при кандидатстване за големите проекти, така че ако има забавяне на плащанията, правителството да може да се разплати директно с тях и изпълнението на проектите да не бъде бавено.

Преди години България не е била подготвена за усвояването на европейските средства. „Слаб е капацитетът, особено на ниво бенефициенти”, обясни още тя и допълни, че три години са били необходими да се научат правилата. Сега обаче има много успешни проекти, които показват добър синхрон между министерството, бенефициентите и самите изпълнители.

През периода 2007 – 2013 година европейските средства се разпределяха централизирано и това е дало своите ползи. „Този модел ще се запази и за следващия оперативен период”, коментира регионалният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още