IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплатени са 6,7 млн. лв. забавени плащания по програмата за човешките ресурси

Изчистени са дълговете към работодатели по схемите „Аз мога“ и „Аз мога повече“

11:42 | 16.04.13 г.
Изплатени са 6,7 млн. лв. забавени плащания по програмата за човешките ресурси

Агенцията по заетостта (АЗ) разплати всички забавени към 25 март 2013 година плащания по схемите „Аз мога“ и „Аз мога повече“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР), съобщават от Министерство на труда и социалната политика.

Към тази дата забавени плащания имаше основно по три схеми на програмата към доставчици на обучения и работодатели, наели младежи на работа на обща стойност 6,7 милиона лева. Дължимите суми бяха по схемите „Аз мога” - със забавени плащания в размер на 2,5 млн. лева, „Аз мога повече” - с дълг от 1,7 млн. лева и „Създаване на заетост на младежи чрез осигуряване на възможност за стаж“ - за 2,5 млн. лева.

Сумите по „Аз мога“ и „Аз мога повече“ ще бъдат платени до средата на април, а забавените плащания по стажантската програма ще бъдат наваксани поетапно до края на май, пише в съобщението до медиите.

По „Аз мога повече“ са изплатени повече пари от дължимата сума - общо 3,9 милиона лева. Това са забавените 1,7 млн. лeва плюс допълнително постъпили искания за плащания, които са в 60-дневния срок за разплащане съгласно ПМС 251/2009 г., уточняват от ведомството.

По „Създаване на заетост на младежи чрез осигуряване на възможност за стаж“ към 15 април са изплатени 318 хиляди лева. Остатъкът от забавените 2,5 млн. лева плюс част от новопостъпилите искания от работодатели ще бъдат изплатени до края на май.

Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" е сред най-критикуваните от бизнеса европейски програми. Бизнесът се оплаква, че заради тромавите административни процедури държавата не изплаща навременно средствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още