IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усвояването на средства по програмата за човешките ресурси критично изостава

Досега е разплатен по-малко от една трета от общия ресурс на програмата

12:07 | 07.11.12 г. 1
Усвояването на средства по програмата за човешките ресурси критично изостава

По-малко от една трета са усвоените средства по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (2007-2013) година преди края на програмния период. Това сочи справка на министерството на труда и социалната политика, изготвена за Investor.bg.

Разплатените средства към момента са общо 664 млн. лв., което представлява 28% от общия бюджет на програмата. В същото време договорените средства са 80% от общия бюджет, или 1,899 млрд. лева към началото на ноември 2012 година.

Общият размер на европрограмата за човешките ресурси е 2,374 милиарда лева, в това число съфинансирането от Европейския социален фонд и националния бюджет.

Ппрограмата за човешките ресурси е сред основните, на които разчита държавата, за да намали безработицата и да увеличи заетостта у нас. Напоследък министърът на труда Тотю Младенов използва всяка обществена проява, за да призовава работодателите да кандидатстват по различни схеми на програмата, налице е и засилена рекламна кампания в електронните медии за популяризирането й.

В същото време обаче бизнесът твърди, че само еврофондовете не са достатъчни, за да се стопи безработицата в страната, а усилията трябва да се насочат към облекчения за бизнеса. 

Субсидираната заетост, която предлага европраграмата не гарантира постоянни работни места, смятат експерти от Българската стопанска камара. От камарата отбелязват, че това са временни работни места и то за нискоквалифициран труд, което не може да осигури постоянни и качествени работни места.

„Тези проекти по никакъв начин няма да укрепят пазара на труда в посока на умения, необходими за устойчивото и конкурентоспособно развитие на икономиката“, смята заместник-председателят на камарата Камен Колев. Истината е, че по европроекти се финансират предимно обучения за шофьори, административен персонал или за придобиване на персонални езикови умения.

Работодателите отчитат и друга негативна тенденция, която няма да се ликвидира чрез еврофондовете. А именно, че се влошава качеството на съществуващите и новооткритите работни места, тъй като над 60% от заетите са в сектори с ниска добавена стойност и ниско равнище на възнагражденията.

Това са сферите на охранителна дейност, търговия, услуги, ресторантьорство, както и селско стопанство, обществен сектор и държавно управление.

Не е тайна, че по програмите на Агенцията по заетостта за временна и нискоквалифицирана заетост също се разкриват работни места с ниско качество. Половината от постъпилите на работа през изминалите пет години са без квалификация, сочат данни на държавната агенция.

Според експерти тази практика може да облекчи частично текущото положение на пазара на труда, но създава рискове и проблеми в стратегически план. Според тях разкриването на нови, качествени и устойчиви работни места е свързано с инвестиции в икономически дейности за преработка на български суровини, материали и продукти, заместващи внос или генериращи експортен ресурс.

Експерти на стопанската камара очакват икономическият растеж до края на годината да е между нула и един процент, което обаче няма да създаде нови постоянни работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Крайно време е да се обърне внимание на НЕчовешките ресурси, без действаща икономика няма изход от криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още