IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: По-голяма заетост ще има при по-малко финансови тежести за бизнеса

Икономисти предложиха мерки, които да улеснят бизнеса в създаването на нови работни места

14:05 | 24.04.12 г. 20
ИПИ: По-голяма заетост ще има при по-малко финансови тежести за бизнеса

Ако държавата не предприеме мерки за гъвкав пазар на труда и облекчаване на бизнеса, така че да бъдат създавани нови работни места, в следващите няколко години безработицата в България ще се задържи устойчиво над 10 процента.

Това заяви Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика при представянето на изследването на института „Заетост по време на криза - политика за нови работни места“.

В първите месеци на 2012 година безработицата прескочи 12 процента, като при младежите тя премина над 30 на сто, коментира Ганев. Като открои основните недостатъци на провежданата държавна политика по доходите, той предложи и алтернативни решения за промяна.

Според икономистите в политиката на социалното министерство липсва каквато и да било стратегия за заетост и за създаване на повече работни места. В същото време всички публични усилия, свързани с пазара на труда, са насочени към разходни политики за обучения и квалификация или субсидирана заетост.

Основен недостатък на политиката по доходите е търсенето на начини за ограничаване на безработицата единствено със средствата на еврофондовете, твърди Ганев.

Необходимо е да се прилагат по-ефективни политики за създаването на работни места, като се започне от изготвянето на цялостно нов Кодекс на труда, където да залегне концепцията за минимални регулаторни, административни и финансови тежести върху бизнеса. Всички усилия на държавата трябва да са насочени към повече гъвкавост на пазара на труда, по-малко осигурителни тежести и по-малко административни пречки пред новите предприемачи, твърдят икономистите от института.

Експертите напомниха, че в добри времена при ръст на заетостта, трудовите разпоредби могат да поддържат краткосрочна заетост за сметка на производителността и конкурентоспособността на икономиката. При криза обаче трудовите регламенти са безсилни пред растящата безработица, оскъпяват труда и спъват разкриването на нови работни места.

Според анализа на ИПИ осигурителните и трудовите регламенти също са съществена пречка за осигуряване на по-голяча заетост. В този смисъл политиката трябва да бъде променена в посока на промяна на минималните осигурителни прагове, минималната заплата и премахване на ограничителните условия чрез колективните трудови договори.

Тъй като трудовото законодателство е старо и не стимулира създаването на заетост, алтернативата е да се акцентира не върху разходването на наличните ресурси, а върху облекчаване на регулациите и тежестите върху труда, предлагат икономистите.

България се нуждае от нова подоходна политика, насочена към по-гъвкав пазар на труда и по-малко пречки пред предприемачите. В тази връзка Институтът за пазарна икономика предлага някои мерки за подобряване на нормативната база, така че бизнесът да бъде улеснен в предлагането на работа.

Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
И къде е гаранцията, че парите ще бъдат инвестирани в работни места? Дори да не плащат данъци бизнесмените няма гаранция че ще пазаруват или ще инвестират в работни места, че ще разширяват производството, защото това се прави когато има растеж, а такъв няма и няма да има при свиване на потреблението , а то се свива защото не плащат заплати същите тези бизнесмени . Тотално е нарушен морала при тази неолиберална идеология, която ще вкара света в дълбока депресия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 11 години
Това не е бизнес, а пране на пари от сенчестата икономика на порока: оръжия, наркотици, порнография, хазарт, проституция, содомия и пр. А такива "бизнесмени" не плащат данъци защото убиват! За производство тук няма условия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
Liliyanaandreeva
преди 11 години
Това не е бизнес, а пране на пари от сенчестата икономика на пороците: наркотици, оръжия, хазарт, проституция, порнография, содомия, убийства и пр. А такива "бизнесмени" не плащат данъци защото убиват! За производство сега няма условия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
..."държавата да плаща на тия кантори и допълнително да има повече проверки и отговорности ." Е да де.:) ..държавата т.е всички останали да плащат! Защо занимават с такива тежки неща предприемчивите?:)))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 11 години
Знам, че има, въпросът е държавата да плаща на тия кантори и допълнително да има повече проверки и отговорности . Така малките фирми ще могат да работят без да плащат за счетоводство и бюрокрация. А и ако отпаднат за тия фирми минималните прагове в малките населени места ще се отворят доста фирмички които ще назначат хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
..Не се шегувам! Всяка БГ чистачка работила и осигурявана от глупавите западни предприемачи - баби и дядовци пенсионери, които дори не им изискват висше образование и квалификация/ мътните ги взели/ за период от 5 години, взема социална пенсия в рамките на 100 -300 евро седмично! Достатъчно са, за да плаща на талантливите ни предприемачи сегашния осигурителен праг в БГ и така да подпомогне бизнеса ни! И пак ще живее по добре от нещастника/ представете си коефициента му на интелигентност за да го прави/, които трябва да носи сънародника си "предприемач" :D:D:D:D:D . Необходимо е само родните икономически корифеи да подготвят стадото изказвайки се тук и там и да приложат мерките предложени от мен по долу! :D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Предлагам:1. Със закон да се накарат лентяите -работници и служители да бачкат /като при татово време/ и да не им се разрешава да прескачат при чужди работодатели от други гнили държави, дето не си знаят сметката и глезят работещите при тях непроизводителни българи със сума ти и придобивки! 2. БГ работниците да плащат заплата на "предприемчивите" българи!3. Кредити от всякакъв род, необходими за функционирането на предприятията на "предприемачите" да се записват на работниците и служителите им ! /и без това се практикува, само да го узаконят/4. Данъци , лицензи, такси и прочие по закон да се плащат само от работници и служители. / и без това се практикува само да го узаконят/ Ако предложението ми се се вземе под внимание, предприемачите толкова много ще се нароят че безработицата ще е 0%, няма да храним синдикати, на Съд -ООД ще отпадне неудобството да санкционира плащащите на служителите му ипотеки и т.н. Как не се сещат тия наши икономически корифеи за толкова прости мерки!? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Мик,Има доста такива както ти ги наричаш кантори (счетоводни къщи) които се занимават с тая работа. Дори цените са им много далеч от това, ако трябва да си назначат счетоводител. А с тези обороти които казваш ти подлежат на задължителен финансов одит т.е. подлежат точно на такъв контрол. Въпроса е, че тези фирмички НЕ ИСКАТ всичко да им е на светло. Крайно време е да престанем с глупостите. Регулациите не са страшни! Тях ги плаши плащането на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
troika
преди 11 години
Много хубави пожелания в статията, ама как да станат, щото Дянков и Борисов Инвестор не четат.Виждам, че тука са се изказали много хора, ама явно не са инвеститори, нищо, че сайта може би, уж, май, че трябваше да е и за такива. Предприемачите са лоши, а пък ние добрите служители сме супер. И сме културни и сме научили българския език и затова пишем "мутика" и "ревулюция", а ченгетата и толкоз не могат. Друг цитат: "Ние винаги сме били беден народ и винаги ще си останем такъв, колкото и да се опитваме да пишем. Манталитета ни е на мързелив и крадлив народ." Това е също много конструктивна мисъл. Като го пишеш, какво очакваш да е? Аз не съм такъв, тебе и ченгета-бизнесмени не Ви знам, за мен сте един дол дренки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Хубаво е когато икономистите и да не могат да измислят нещо, поне започнат да четат малко по-внимателно изказвания на други хора. Бяха нужни явно няколко години за да се узрее до някой неща, като това, че проблем са не ниските заплати, а безработицата която ги предизвиква, но по-добре късно отколкото никога. Облагането на минималните заплати с данъци също за пръв път се засяга сред експерите от ИПИ, което говори, че макар и доста бавно, се сменят някой позиции и гледища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още