IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложиха нови мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса

Предвижда се от 2014 г. бизнесът да спестява над 300 мн. лв. годишно при ново намаляване на административната тежест

15:11 | 12.12.11 г.
Предложиха нови мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса

По 313 милиона лева годишно ще може да спестява бизнесът от 2014 г. в резултат на ново намаляване на административната тежест.

Това беше посочено на конференция "Политика за намаляване на административната тежест за бизнеса на европейско и национално ниво", организирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Това е вторият етап от работата по намаляването на административната тежест. При първия етап беше приет национален план, според който тежестта трябва да 
бъде съкратена с 20 на сто до края на 2012 година.

Новото изследване показва, че нормативите изискват от бизнеса 918 задължения за представяне на информация пред администрацията, които му струват 2,7 млрд. лева. Най-много тези задължения са по данъчните закони - Закона за ДДС - 36 на сто от всички задължения за информиране, Кодекса за социално осигуряване - 22 на сто, Закона за корпоративното подоходно облагане - 16 на сто, Данъчно-осигурителния процесуален кодекс - 10 на сто.

Направени са 302 предложения за намаляване на административната тежест. Най-много от предложените мерки са свързани с промени в Закона за управление на отпадъците, Закона за енергетиката и Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков отбеляза, че един от основните инструменти за намаляване на административната тежест, който е в центъра на вниманието на правителството, са електронното правителство и внедряването на електронните услуги.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още