IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: По-голяма заетост ще има при по-малко финансови тежести за бизнеса

Икономисти предложиха мерки, които да улеснят бизнеса в създаването на нови работни места

14:05 | 24.04.12 г. 20
ИПИ: По-голяма заетост ще има при по-малко финансови тежести за бизнеса

Ако държавата не предприеме мерки за гъвкав пазар на труда и облекчаване на бизнеса, така че да бъдат създавани нови работни места, в следващите няколко години безработицата в България ще се задържи устойчиво над 10 процента.

Това заяви Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика при представянето на изследването на института „Заетост по време на криза - политика за нови работни места“.

В първите месеци на 2012 година безработицата прескочи 12 процента, като при младежите тя премина над 30 на сто, коментира Ганев. Като открои основните недостатъци на провежданата държавна политика по доходите, той предложи и алтернативни решения за промяна.

Според икономистите в политиката на социалното министерство липсва каквато и да било стратегия за заетост и за създаване на повече работни места. В същото време всички публични усилия, свързани с пазара на труда, са насочени към разходни политики за обучения и квалификация или субсидирана заетост.

Основен недостатък на политиката по доходите е търсенето на начини за ограничаване на безработицата единствено със средствата на еврофондовете, твърди Ганев.

Необходимо е да се прилагат по-ефективни политики за създаването на работни места, като се започне от изготвянето на цялостно нов Кодекс на труда, където да залегне концепцията за минимални регулаторни, административни и финансови тежести върху бизнеса. Всички усилия на държавата трябва да са насочени към повече гъвкавост на пазара на труда, по-малко осигурителни тежести и по-малко административни пречки пред новите предприемачи, твърдят икономистите от института.

Експертите напомниха, че в добри времена при ръст на заетостта, трудовите разпоредби могат да поддържат краткосрочна заетост за сметка на производителността и конкурентоспособността на икономиката. При криза обаче трудовите регламенти са безсилни пред растящата безработица, оскъпяват труда и спъват разкриването на нови работни места.

Според анализа на ИПИ осигурителните и трудовите регламенти също са съществена пречка за осигуряване на по-голяча заетост. В този смисъл политиката трябва да бъде променена в посока на промяна на минималните осигурителни прагове, минималната заплата и премахване на ограничителните условия чрез колективните трудови договори.

Тъй като трудовото законодателство е старо и не стимулира създаването на заетост, алтернативата е да се акцентира не върху разходването на наличните ресурси, а върху облекчаване на регулациите и тежестите върху труда, предлагат икономистите.

България се нуждае от нова подоходна политика, насочена към по-гъвкав пазар на труда и по-малко пречки пред предприемачите. В тази връзка Институтът за пазарна икономика предлага някои мерки за подобряване на нормативната база, така че бизнесът да бъде улеснен в предлагането на работа.

Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
kranc_mk
преди 12 години
Съгласен съм с вас колеги.Има една единствена пречка и тя е:Няма бизнесмени и предприемачи у нас.Истенските такива пройзвеждат и изнасят от тука.Как да се възпита работеща икономика с хора които искат да пре-пре-пре-продават без да са вложили мисъл в това което правят.Как да има заетост на работната ръка като самата тя е толкова проста и мързелива и неграмотна.Само мутиката изцеждане и това е.Богата държава с *** народ не се прави.Обаче има светлина в тунела.Всички псевдо предприемачи и поставени номенклатури с такава скорост си губят бизнеса че незнаят от къде им е дошло.Лошото е че народа страда от това ама и то ще е до време.Да трябва да се оптимизира администрацията още до такава степен че за 2-5 дена да правя цялостна регистрация на фирма и задвижване на дейноста и.Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Нека за фирмите с оборот например до 50-100 хил. лева да има специални кантори които да се грижат за счетоводството им, изчисляват заплати, пращат договори и други документи към НАП, даже касови апарати под наем достатъчно евтин да предлагат. Отделно тия кантори да изваждат всички необходими държавни документи в определен срок. За това да се плаща и контролира от държавната агенция. Канторите е добре да са частни.Да се премахнат минималните осигурителни прагове и МРЗ за тези фирми - така и така цялото счетоводството ще им го прави/контролира държавата. И не би трябвало да има скрити плащания. Това е особено наложително в малките населени места където заплатите са по-ниски. Идеята е, фирмата да се освободи от бюрокрацията и в същото време, държавата да знае че няма скрити обороти.Отделно работниците сами трябва да си плащат осигуровките. Така фирмата няма да има инерес да ги крие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
amanotumnici
преди 12 години
Колегата Lyusien е прав. Има проблем и той е в бизнеса. Въпросът е как да се реши. Според мен, има определен слой смукачи по веригата между производство и краен потребител, които трябва да бъдат премахнати. Това задушава бизнеса и най-вече неговото модернизиране и конкурентоспособност. Ние винаги сме били беден народ и винаги ще си останем такъв, колкото и да се опитваме да пишем. Манталитета ни е на мързелив и крадлив народ. Докато толерираме да гледаме как Маргини, Барети, Трактори са на свобода и ни крадът, все ще сме си така. Решението е една ревулюция, да бъдат избити всички политици и едно ново начало. В други държави вече го практикуват това решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Liliyanaandreeva
преди 12 години
Обратното е! По-малки финансови тежести за бизнеса ще има при по-голяма заетост на работната ръка, при по-малка възраст за пенсиониране и при по-малък трудов стаж за пенсия както и при 100 % платено (от държавата) висше образование за всички деца! Безработицата и липсата на обучени кадри се заплаща от бизнеса като данъчни тежести!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Верно си оптимист :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
ОПТИМИСТ
преди 12 години
Българският работодател е изчезващо животно. Той е като магарето дето "тъкмо го научихме да не яде и то взема че умре" . Имам две важни предложения които да помогнат на работодателите.1. Работниците и служителите сами да си плащат осигуровките.2. Работодателят да може да уволнява когато си поиска без допълнителни основания с предизвестие от един месец. Ако тези две правила се въведат в България няма да има безработица повече от 5 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
До 2 Те просто ще отидат там където им е мястото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Sakamano
преди 12 години
Никакви пречки нямат. Това, че продължават да закриват фирми и да освобождават персонал е сигурно защото вече напечелиха достатъчно и решиха да се пенсионират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 7
lyusien
преди 12 години
Този човек защо не каже какви точно пречки имат българските предприемачи Имат най -ниския данък печалба и общ доход в Европа Имат нисък Д Д С продължават да укриват социални данъци има твърде либерална данъчна политика спрямо тях Защо този човек не каже че проблемите на трудовия пазар са самите предприемачи а не някои друг Масата от тях са бивши ченгета партиини секретари трудоваци и бивши военни държавна сигурност измамници профсъюзни хрантутници Те никога няма да се научат да правят истинска пазарна икономика а винаги ще се движат по перваза Те са проблема а не държавата Дянков данъците минималната заплата и трудовите договори и какво ли още не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още