IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата през третото тримесечие е била 11,5%

Според бизнеса тя ще нараства, икономисти прогнозират задържане, а държавата залага спад в броя на хората без работа

12:28 | 05.11.12 г. 13
Автор - снимка
Редактор
Безработицата през третото тримесечие е била 11,5%

Според предварителните резултати от проведеното от Националния статистически институт наблюдение на работната сила през третото тримесечие на 2012 година безработицата в страната се увеличава с 1,3 процентни пункта в сравнение със същото тримесечие на 2011 г. Според НСИ безработните вече са 393 хиляди, а коефициентът на безработица е 11,5%. 

Само перди ден социалният министър Тотю Младенов заяви, че няма да има ръст на безработицата догодина, а основна цел на министерството е да задържи нивото й през 2013 г. на ниво от 11-12%. Той се аргументира със стартирането на различни програми в подкрепа на бизнеса за запазване и разкриване на нови работни места, по които министерството е предвидило 72 млн. лв. Според Младенов тези средства ще помогнат на малките и средни предприятия, вместо да съкращават хора, да имат стимули да назначават нови.

Представителите на бизнеса, експерти и икономисти обаче са на друго мнение по отношение на очакванията за нивото на безработицата през 2013 година. 

Бизнесът е скептичен за заложеното равнище на безработицата през 2013 година в проекта за бюджет на държавата. От две големи бизнес организации – Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал изразиха сериозни съмнения, че планираното ниво на безработица от 10,3% догодина ще се постигне.

При гласуването на проектобюджета за следващата година в комисия изпълнителният председател на камарата Божидар Данев подложи на съмнение прогнозата на финансовото министерство. Според него управляващите имат твърде оптимистично очакване за безработицата при предвиждан ръст на БВП от 1,8% за 2013 година. Данев смята, че за да се състои този ръст на заетостта, БВП през 2013 г. трябва да е поне 3,5%, а такъв не се очертава.

Прогнозата на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев е, че безработицата ще продължи да се увеличава и догодина, макар и с по-бавни темпове. Той смята, че нивото й ще се задържи над 12%.

Икономисти прогнозират задържане на нивото на безработицата. Председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски смята, че тя ще остане на ниво от 11-12% догодина, а в краткосрочен план не може да се очаква сериозно намаление. Поне още няколко години няма да има спад в равнището на безработицата. А понижаването й ще е бавен процес, който ще отнеме поне три-четири години, преди да има по-осезаемо понижаване, смята Прохаски. Според икономиста основният проблем на пазара на труда е, че икономиката не предоставя стимули на бизнеса да привлича нова работна ръка.

Още преди публикуването на проекта за бюджет за 2013 година в бюлетин на Института за пазарна икономика икономистът Петър Ганев коментира, че е задължително дебатите около Бюджет 2013 да се превърнат в разговор за работните места. Според него вместо да се търси някакво административно покачване на заплатите в частния сектор, по-добре да се мисли как да се намалят тежестите върху труда. Въпреки че традиционно се говори повече за безработица, отнасяща се до търсещите работа, данните за заетостта са тези, които са показателни за потенциала и развитието на дадено общество – неслучайно Европейската комисия поставя стратегически цели за заетост, а не за безработица", отбелязва още Петър Ганев.

Разчетите на бившия социален министър Иван Нейков са за стабилизиране или леко нарастване на безработицата през следващата година. Той базира прогнозата си на няколко фактора. Очаква се много хора да не се появят в официалната статистика, защото не вярват на системата и ще продължат работа в сивия сектор. Очаква се нарастване на броя на така наречените „обезкуражени“ безработни – тези, които въобще не виждат смисъл да се регистрират на борсата, тъй като многобройните опити, които са правили, не са довели до решение на проблема им. 

По данни на Евростат бзработицата в България е 12,5% през август. Агенцията по заетостта отчитат, че безработицата през август е 10,7%, като статистиката на агенцията се основава само на регистрираните безработни в бюрата по труда. По данни на НСИ безработица е 12,3% към второто тримесечие на годината.

Бившият шеф на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков също очерта пред Investor.bg мрачна картина за пазара на труда. Според така заложените прогнози догодина би трябвало да бъдат разкрити едва 12 хиляди нови работни места, което е много тревожно като се има предвид, че през миналата година в страната са закрити 400 хиляди работни места.

Христосков посочи още, че в момента в предприятия, които агонизират, работят около 200 хиляди души, които всеки момент могат да бъдат освободени. Прогнозите за равнището на безработицата през 2013 година според него, са обезпокоителни. Реалната безработица в България е значително по-висока от прогнозираната в проектобюджета за 2013 година, каза експертът. Реално нивото й е около 15%, при заложено равнище от 10,3 на сто в проекта за бюджет.

Как ще се движи безработицата у нас през следващата година? Как може тя да бъде намалена? Очакваме мненията ви на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Според бизнеса тя ще нараства, икономисти прогнозират задържане, а държавата залага спад в броя на хората без работа"Все някой ще познае ... Мисля, че всички се сещаме кой. Да, тези, които реално СА в икономиката. Другите могат само да си пожелават."Еми кой каквото му се ИСКА да е, това и прогнозира! "Истината е някъде там":D:D:D..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
И аз това съм забелязал. Вчера си гледам сметката за ГАЗ и хванах калкулатора - 21% увеличение при положение, че руснаците уж ни намалиха цената с 10%. Мноо готяно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Безработицата е като всичко в България. Колкото повече намалява, толкова повече се увеличава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Поредната смешка на НСИ в стил - "ние подкрепяма Тотю!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ivancholak
преди 11 години
да те ще познаят, ама всеки се сеща кой ще "натъкми" стъкмистиката.Да не говорим че това не включва всички които са се отказали да търсят работа чрез бюрата и всички онези които имат фирмички и не работят реално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
"Според бизнеса тя ще нараства, икономисти прогнозират задържане, а държавата залага спад в броя на хората без работа"Все някой ще познае ... Мисля, че всички се сещаме кой. Да, тези, които реално СА в икономиката. Другите могат само да си пожелават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още