IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъдни ферми се модернизират с европейски пари

Един от фермерите ще използва средства от ПРСР за покриване на европейските изисквания за качествено мляко

17:56 | 16.04.13 г. 1
Животновъдни ферми се модернизират с европейски пари

Средства от Програмата за развитие на селските региони (ПРСР) ще бъдат използвани за модернизиране на 12 ферми, като общата стойност на проектите надхвърля 5,3 млн. лева. Финансиране по тази мярка от програмата ще ползват седем животновъдни и пет растениевъдни стопанства, уточняват от фонд „Земеделие“.

Сред одобрените проекти е и това на собственик на кравеферма, който смята да използва парите, за да покрие изискванията на ЕС за производството на качествено мляко. За целта ще бъдат закупени индивидуални клетки и хранилки за телета, млечно такси и друга техника.  

Припомняме, че млечните ферми са един от големите проблеми за българското животновъдство. Голям процент от тях не покриват хигиенните изисквания и ще бъдат принудени да затворят в края на тази година. В момента страната ни се възползва от правото си на дерогация по отношение на европейското законодателство в областта. То обаче изтича в края на тази година и ако не поискаме ново отлагане, правилата ще трябва да бъдат приложени за всички ферми у нас.

Средства за модернизация на стопанствата си получават още две кравеферми, уточняват още от фонд „Земеделие“. Одобрени са и два проекта – за изграждане на птицекомплекс и за покупка на оборудване за отглеждане на кокошки-носачки.

В областта на растениевъдството подкрепени са искания за строеж на нови силози за зърно, както и инвестицията, необходима на едно от стопанствата да премине към биологично производство (овес, лимец, мека пшеница и люцерна). Европейско финансиране получава още и намерението на един от земеделците да изгради система за защита на насаждения от праскови от градушка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Батя
преди 11 години
Ето за такива проекти да се дават евро средствата, а не за фотоволтаици, тежащи после на шията на бедния българин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още