IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високотехнологичните производства ще са приоритет в ОП „Иновации и конкурентоспособност“

Акцентът до 2020 г. ще е върху внедряването на иновативни продукти и повишаването на производителността на предприятията

16:22 | 28.05.13 г.
Високотехнологичните производства ще са приоритет в ОП „Иновации и конкурентоспособност“

Новата оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ за следващия програмен период 2014-2020 година ще бъде насочена към секторите на икономиката, генериращи растеж. Специално внимание ще бъде отделено на експортно ориентираните отрасли, сред които информационните и комуникационните технологии, електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост, автомобилостроене, текстил, облекло и дизайн, творчески индустрии и здравен туризъм.

За да бъде намален делът на материалите и на нискотехнологичните производства в българската експортна листа (понастоящем те заемат съответно 44% и 27% от нея), ще се подкрепят и сектори, добавящи по-висока стойност на производството.

Това е записано в първоначалният вариант на оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ за следващия програмен период 2014-2020 година, която МИЕТ публикува.

Три са приоритетните оси в първоначалния вариант на ОП „Иновации и конкурентоспособност“. В новата програма ще се постави акцент върху внедряването на иновативни продукти, повишаването на производителността и ефективността на малките и средни предприятия и подпомагането им от фондове за начално финансиране, гаранционни инструменти и други.

Приоритетна ос 1 „Иновации и предприемачество“ ще подкрепя разработването и внедряването на иновативни продукти, процеси и бизнес модели, инвестиции в научно-изследователска и развойна дейност, както и изграждането на споделена инфраструктура и услуги за иновативни малки и средни предприятия. Това може са се постигне чрез създаване на иновационни паркове, центрове за трансфер на знания и комерсиализация на иновации, лаборатории за доказване на концепции, сертифициращи лаборатории, подкрепа за развитие на клъстери в сектори с висок потенциал за създаване и внедряване на иновации и износен потенциал, финансови инструменти (акселератори, фондове за рисков капитал, фондове за съфинансиране) и други.

Приоритетна ос 2 „Конкурентоспосоност и ресурсна ефективност“ ще бъде насочена към подобряване материалната база в предприятията с цел повишаване производителността и ефективността на предприятията. Ще бъдат подпомагани проекти за технологична модернизация, въвеждане на ниско-въглеродни технологии и енергийна ефективност и други.

Приоритетна ос 3 „Финансови инструменти“ ще подпомага достъпът на малките и средните предприятия до финансиране, в това число на иновативни и рискови проекти, иновативно предприемачество. Подкрепата по тази ос ще става чрез финансови посредници и включва дялови и дългови инструменти като инструмент за съфинансиране, фондове за начално финансиране, гаранционен инструмент, финансиране чрез споделяне на риска и други.

Основни приоритети на оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще са модернизацията на системата на научноизследователската и иновационната дейност, създаването на механизми за координиране на политиките в областта на науката и иновациите, както и установяването на партньорство по линия на Европейския стратегически форум за научноизследователски инфраструктури.

Обект на стратегията са и възможностите за изграждане на инфраструктура за широколентов достъп, за цифров растеж и за екологични иновации. Документът очертава рамковите условия за разработване на биопродукти и биотехнологии, както и за подкрепа на иновационните дейности в хранителната промишленост и селското стопанство. Използването на иновационния потенциал на морето и крайбрежните ивици също е обект на стратегията.

Първоначалният вариант на оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ за следващия програмен период предвижда възможност за подкрепа и на стартиращи предприятия с добра конкурентна и иновативна база. Грантовите схеми ще бъдат застъпени заедно със схемите за финансов инженеринг, като програмата предвижда гъвкавото им използване съобразно конкретните условия и необходимост.

Първоначален вариант на оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ е публикуван тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още