IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 27% от българските предприятия въвели иновации през 2008-2010 година

България е последна по иновационна дейност в ЕС, според статистиката на Евростат

13:15 | 11.01.13 г.
Само 27% от българските предприятия въвели иновации през 2008-2010 година

Само 27,1% от българските предприятия са въвели иновация в периода 2008 – 2010 година, показват последните данни на Евростат. За сравнение средно в ЕС за този период от време иновационна активност са проявили почти 53% от компаниите.

Проучването обхваща компаниите с повече от 10 служители в различни сектори на икономиката, включително и от сектора на услугите. Освен за производството, статистиката взима предвид и въведените иновации по отношение на организацията на работата и промотирането на продукцията.

Според проучването най-активни в обновяване на технологиите са били предприятията в Германия (79%), Люксембург (68%) и Белгия (61%). Прави впечатление, че най-ниски са процентите в страните от бившия социалистически блок – компания на опашката ни правят още Полша, където 28% от предприятията са влагали в иновации, Латвия (30%), както и Румъния и Унгария (по 31%).

В условията на криза много от компаниите трудно намират средства за иновации. В същото време обаче именно новите технологии са методът за намаляване на разходите и излизането от тежко финансово състояние. По тази причина и някои от компаниите в ЕС избират да се кооперират с други фирми, университети или институти за въвеждане на иновация. Средно за ЕС процентът е 27 на сто.

По този показател страната ни се доближава до средното за Европа. Данните показват, че 22,4% от българските фирми, които са обновили технологиите, са направили това съвместно с друго предприятие или институт. Останалите са разчитали на подкрепа от партньори от друга страна от ЕС или страна кандидат (12,8%), както и от САЩ (3%) и Индия и Китай (общо 1,8%).

С други думи над половината от българските компании, които са реализирали иновационна активност през периода 2008 – 2010 година, са разчитали на собствените си ресурси. За ЕС този процент е 73 на сто. Най-висок процент на въведени иновации в сътрудничество с партньори има в Кипър (62%), Словения (35%) и Австрия, Естония и Словакия (по 33%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още