IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще изнася сирене с намалени мита за САЩ

След търговските преговори между САЩ и ЕС България вече е част от квотата за износ на европейско сирене отвъд Океана

11:52 | 21.06.13 г.
България ще изнася сирене с намалени мита за САЩ

След търговските преговори между САЩ и Европейския съюз (ЕС), водени в рамките на Световната търговска организация, България и Румъния вече са част от квотата за внос на европейско сирене в САЩ, съобщават от ДФ "Земеделие".

Споразумението трябва да влезе в сила за България от 1 юли, след като бъде публикувано съобщение в официалния вестник на Европейския съюз. Договорената квота дава възможност за внос на сирене по код 0406 от Комбинираната номенклатура (КН) на САЩ при намалено вносно мито.

Желаещите да изнасят сирене в рамките на квота за САЩ обаче се нуждаят от лицензия за износ. Заявления за тези документи могат да бъдат подавани в Централното управление на ДФ "Земеделие" в София. Срокът за подаване на заявления е от 1 до 10 септември 2013 година. Лицензиите ще се издават до 15 декември 2013 година и ще са валидни от 1 януари до 31 декември 2014 година. 

Заявителите ще трябва да представят доказателства, че са изнасяли продуктите от въпросната квота за САЩ поне през една от предходните три календарни години и че определеният от тях вносител е дъщерно дружество на заявителя.

Заявленията за лицензии за износ се придружават от декларация от определения вносител, който удостоверява, че той е избираем съгласно действащите правила в Съединените щати за издаването на лицензии за внос за продуктите по код от КН 0406.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още