IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои да се преговаря с Брюксел за оперативната програма "Наука"

Министерството на образованието иска между 500 и 700 млн. евро по новата програма

18:06 | 15.08.13 г.
Предстои да се преговаря с Брюксел за оперативната програма "Наука"

Между 500 и 700 млн. евро очаква Министерството на образованието по новата оперативна програма за развитието на науката. Коментарите, че програмата е на път да пропадне, са спекулации, посочи образователният министър Анелия Клисарова, цитирана от пресцентъра на министерството.

Клисарова коментира, че преговорите с Брюксел тепърва предстоят. „На 23 август предстои важна среща с представители на Европейската комисия, чиято основна тема ще е програмата“, допълни тя. 

Преди дни и министърът на правосъдието Зинаида Златанова, която отговаря за управлението на европейските фондове в правителството на Пламен Орешарски, също призова научните среди да подкрепят позициите на държавата за създаването на ОП "Наука". 

Припомняме, че идеята за създаването на нова оперативна програма в помощ на образованието беше лансирана през есента на 2012 година. Според изготвената от министерството на образованието концепция приоритетните оси трябва да бъдат пет. Със средства по програмата ще бъдат финансирани научни изследвания, проекти за интеграцията на децата от етническите групи, както и за връзката между образованието и реалната икономика.

По програмата ще има и мерки за подобряване на училищната инфраструктура.

Създаването на новата програма беше мотивирано с изявленията, че развитието на науката и образованието е приоритет за страната ни. В същото време обаче проекти рядко получават европейско финансиране по другите оперативни програми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още