IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплатени са 49% от средствата по програма „Околна среда“

Металните отпадъци няма да се предават безвъзмездно

16:40 | 11.02.14 г.
Изплатени са 49% от средствата по програма „Околна среда“

Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 е програмата с най-много договорени средства – над 160% от бюджета, но досега са изплатени около 49%. Това каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова на форума „Правителство-бизнес“. За сравнение тя припомни, че към юни 2013 г. са били изплатени само 23% от средствата по програмата.

В изпълнение са 213 проекта, изпълнени са само 145. Тази програма закъсня изключително много. На практика изпълняваме в последните 2 години проектите, които е трябвало да се реализират за седем години, каза Михайлова.

Ние поставяме много тежки условия и понякога строителният бранш е в ситуацията да препроектира, за да станат проектите реално изпълними. Това са важни уроци, които научихме и това не трябва да бъде допуснато през следващия период, допълни тя. 

Очакваните плащания за 2014 г. по сега действащата програма са един сериозен ресурс. За водни съоръжения трябва да се разплатят 1,278 млрд. лв., за отпадъци - 338 млн. лв. и за биоразнообразие - 98 млн. лв.

За шест месеца разплатихме повече от 700 млн. лв., за следващите 10 месеца трябва да разплатим 1,5 млрд. лв., каза Михайлова.

Предвижда се изменение на тарифата за таксите за ползване на подземни води. Работи се по промените. Скоро ще предложим вариант за изменение на тарифата, съобщи още министърът.

Подготвени са промените в Закона за отпадъците, очаква се скоро проектът да бъде качен за обществено обсъждане. В отговор на въпроси от страна на бизнеса Михайлова каза, че действително има проблеми в прилагането на закона и подзаконовата нормативна уредба.

Запитана ще има ли безвъзмездно предаване на скрап от лятото и безкасово плащане Михайлова отговори, че министерството предлага  безвъзмездното предаване да отпадне, а плащането с банкови преводи ще важи само за суми над 200 лв.

Тя допълни, че в момента има голям проблем с отпадъците от пластмаса, стъкло и хартия. При смесването те се компрометират – рециклиращите организации губят и не могат да покрият целите си. В момента се извършват проверки дали рециклиращите дружества действително преработват събрания разделно боклук.

Какво се случи на срещата между бизнеса и правителството можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още