IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне 40 млн. евро ще загубим заради нарушения по ОП "Околна среда"

През 2013 година по програмата са платени 870 млн. лева, отчете министърът на околната среда Искра Михайлова

16:50 | 07.02.14 г.
Поне 40 млн. евро ще загубим заради нарушения по ОП "Околна среда"

Поне 40 млн. евро ще загуби България заради проблемите с обществените поръчки, изпълнявани по ОП "Околна среда, съобщи на семинар, посветен на оперативната програма, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

"Това е оптимистичният вариант. За загубите по песимистичния сценарий - нека да не се плашим", обясни тя и допълни, че конкретният размер на санкцията ще стане ясен след като се видят грешките.

Позитивно за нас е, че в повечето случаи става въпрос за грешки по договори за консултантски услуги, комуникация или надзор, тоест с по-малка стойност. Проверяват се 195 договора, които са сключени между изпълнители, подизпълнители и бенефициенти, а не между управляващия орган и бенефициентите.

До началото на март ще приключи проверката по извадката от договорите по програмата. Анализът трябва да се съгласува с европейската агенция за одит на средствата, а след това да се договорим с ЕК и да бъдат определени санкциите към страната. Прогнозата на министъра е до края на март плащанията по програмата от Брюксел да бъдат възстановени. Плащанията не са спрели - в момента се изпълняват от националния бюджет, допълни още Михайлова.

Данните на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за изпълнението на ОП "Околна среда" за 2007 -2013 година показват, че са извършени плащания на стойност 1,72 млрд. лева, което е 48,8% от бюджета. В изпълнение са 213 проекта на обща стойност 5,29 млрд. лева (средствата по програмата са предоговорени, като в някои оси достига до над 170%).

Успешно са изпълнени 145 проекта с усвоени 228,4 млн. лева.

През 2013 година са изплатени 870 млн. лева, показват още данните на министерството.

Искра Михайлова определи 2014 като година с много предизвикателства. Досега например са били изградени две депа за отпадъци - в столицата и в Ботевград. "За година и половина сега трябва да приключим 19 депа", посочи министърът.

Малко по-рано кметът на Ботевград Георги Георгиев показа работата на депото за твърди отпадъци. То е коствало малко над 2 млн. лева на държавния бюджет. Общата стойност на проекта е 14,4 млн. лева. В депото постъпват отпадъци от общините Правец, Етрополе и Ботевград. Съоръжението не е повишило такса "смет", а дори през миналата година е имало и намаление, коментира още Георгиев.

Проектът има финансова корекция в размер на 395 хил. лева - заради оспорена стойност на закупените машини, които депонират отпадъците. Информацията за корекцията е получена едва преди месец и кметът на Ботевград се надява чрез преговори тя да отпадне или да бъде намалена.

Трети вариант на програмата по околна среда за новия програмен период - 2014 - 2020 година вече е изготвен и предстои да бъде изпратен за съгласуване в Брюксел, стана ясно още по време на семинара. Бюджетът се завишава спрямо обявеното през август 2013 година и ще бъде малко под 2 млрд. евро. Все още не е ясно как средствата ще бъдат разпределени по осите, но "съдейки по нуждите основна част ще е за сектор "Води", коментира директорът на ОП "Околна среда" Спиридон Александров. В началото на януари той замести Малина Крумова на поста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още