IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спрените плащания по програма "Околна среда" ще тръгнат най-рано през март

България трябва да изпълни всички изисквания, поставени от Европейската комисия, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова

09:18 | 13.12.13 г.
Спрените плащания по програма "Околна среда" ще тръгнат най-рано през март

Плащанията по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), които бяха блокирани заради системи грешки при провеждането на обществените поръчки, организирани от местните власти, ще бъдат възстановени най-рано през март следващата година. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред bTV.

Припомняме, че Европейската комисия (ЕК) официално съобщи, че плащанията по оперативната програма са замразени. От ЕК изпратиха писмо до българските власти с изисквания и препоръки, които Министерството на околната среда и водите (МОСВ) трябва да изпълни, за да бъдат отблокирани евросредствата. 

От ЕК обясниха, че спирането на разплащанията е предпазна мярка, често използвана, когато съществуват опасения за законността или редовността при изразходването на средства.

Днес Златанова уточни, че нейното министерство работи за разрешаването на проблема съвместно с министерството на екологията. Тя коментира, че е важно програмата да бъде възстановена бързо, за да не се товари бюджетът, който поема плащанията по проектите в изпълнение до размразяването на средствата. За целта се изпълнявали стриктно предписанията в последното писмо на ЕК. "Освен това правим преглед на проектите за последните 3 години досега, както ни бе поискано", обясни вицепремиерът.

Тя заяви, че плащането по оперативната програма ще бъде възстановено, когато МОСВ изпълни всички препоръки, зададени от Европейската комисия в писмото си.

"Надявам се това да стане рано в началото на следващата година", посочи Златанова, като уточни, че не може да се говори за месеците януари или февруари, защото по принцип по двата големи фонда - Европейски регионален фонд и Европейския кохезионен фонд ЕК има прекъсване на плащанията за всички държави членки по технически причини между декевмри и март.

Златанова  подчерта, че финансовият баланс от членството на България в Европейския съюз със сигурност е в полза на страната, дори преди да е усвоила всички средства от настоящия програмен период.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още