IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДФЗ все пак ще одобрява проекти за автомобили, ако не са луксозни

Одобрени са предложения за над 50 млн. лв. по ПРСР

11:27 | 22.05.14 г.
ДФЗ все пак ще одобрява проекти за автомобили, ако не са луксозни

Агроминистерството е преразгледало решението си изобщо да не се финансират проекти за развитие на туризма по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), при които с евросредства ще се купуват автомобили.

Припомняме, че Еврокомисията отправи критики към България заради проекти за развитие на туризма по селската програма, защото 180 кандидати са поискали да купуват луксозни яхти и джипове с европейските пари.

Първоначално агроминистерството искаше по програмата да се купуват автомобили, но те да са до 47 хиляди лева, но експертите от Брюксел не се съгласиха. Тези проекти бяха спрени през април.

Сега има ново решение - ще бъдат одобрявани само разходи за специализирани МПС, които са необходими за конкретни дейности и допринасят за създаването на работни места.

Например може да се купи автомобил, ако някой е направил семееен хотел по проект и му трябва бус, за да го снабдява, обясни експерт пред Investor.bg.

Няма да се допускат разходи за луксозни транспортни средства, обещават от Фонда.

Проектите с автомобили ще трябва да почакат, тъй като в момента ДФЗ разглежда само предложения, които не предвиждат купуване на транспортни средства по мерките 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” и 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”.

От фонда съобщиха още, че са одобрили 232 проекта на обща стойност 51,7 млн. лв. по ПРСР. Започнало е подписването на договори.

Основната част от субсидите са за 148 проекта по мерките 311  и 312. Те са за строеж и ремонт на къщи за гости, ваканционни и вилни селища и за създаване на бизнес извън земеделието.

Останалата част от средствата – 2,86 млн. лв., са за 84 проекта по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. С тях ще бъдат субсидирани проекти за растениевъдство, пчеларство, маслодайна роза и лавандула, винени лозя и животновъдство. 

Подкрепени са предложения за неземеделска дейност - за изграждане на спортно-развлекателен център, магазин за хранителни стоки, фурна за печене на хляб на дърва, цех за PVC тръби и метални конструкции.

Одобрен е и проект за кравеферма, която планира да покрие евростандартите за производство на мляко и изискванията на т.нар. Нитратна директива (91/676/ЕЕС ) за опазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделие.

По мярка 121 през следващите седмици ще бъдат одобрени субсидии в размер на още около 85 млн. лв.

Това е вторият транш от одобрени проекти по ПРСР, след като през миналата седмица започна подписването на 409 договора по мярка  112 - за млади фермери, припомнят от ДФЗ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още