IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По програмата за селските райони ще могат да се купуват нови коли за 47 хил. лв.

Ако някой фермер иска по-скъп автомобил, ще си доплаща

18:11 | 31.03.14 г.
По програмата за селските райони ще могат да се купуват нови коли за 47 хил. лв.

По Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 ще могат да се купуват нови коли за 47 хиляди лева, уточниха от агроминистерството във връзка с публикации, че с европейски пари ще бъдат субсидирани луксозни джипове и яхти.

"С пари от ПРСР няма да се купуват яхти и вертолети, а ще се изразходват за целите на селския туризъм", коментира агроминистърът Димитър Греков, който участва в кръгла маса за земеползването в България.

От агроминистерството съобщиха, че съвместно с Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) са решили, когато се кандидатства с европроекти за автомобили, за целта да се отпускат до 47 хиляди лева с ДДС. Сумата била определена на базата на официални статистически данни на НСИ. Ако фермерите искат да купят по-скъп автомобил, могат да доплатят със собствени средства.

Новите коли са заявени при проекти по мерките 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” и по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” от ПРСР.

От министерството уточняват, че проблемът е възникнал от недоглеждане през май 2013 г. Тогава е обявена заповед за прием по двете мерки. Чиновниците не са предвидили механизми, които да правят невъзможно кандидатстването на  проекти с включени луксозни возила.

Така възникнал въпросът как тези проекти да бъдат ограничени, без това да предизвика юридически казуси, които да доведат до финансови санкции за държавата. Поради тази причина Управляващият орган на ПРСР и ДФЗ са решили приетите заявления по двете мерки  да не минават процес на повторна оценка, защото промяната на условията след приключването на приема е незаконосъобразно и ще даде възможности за атаки в съда.

Всички подадени проекти по мерки 311 и 312 ще бъдат обработени до края на месец април от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още