IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо фонд „Земеделие“ забави 1200 проекта?

Разглеждането на проектите ще приключи в кратки срокове, обещава експерт

11:32 | 12.03.14 г.
Защо фонд „Земеделие“ забави 1200 проекта?

Почти година кандидати да получат финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) чакат Държавен фонд „Земеделие“ да разгледа проектите им. Те са по мерките 121, 311 и 312 към програмата – за  модернизиране на стопанствата,  преминаване към неземеделски дейности и  подкрепа за микропредприятия. Само по първата мярка „висящите“ проекти са 937, стана ясно от коментар на Десислава Трифонова от Дирекция "Договориране" във Фонд "Земеделие" пред БНР.

Договарянето е трябвало да приключи през есента на миналата година. Впоследствие заради проекти по общинските мерки и ръководството на Фонда се е фокусирало върху друг проблем – трябваше спешно да се разплащат над 250 млн. евро до края на 2013 г. основно на общини, защото, в противен случай, България щеше да загуби еврофинансирането. Страната беше официално предупредена за риска от Еврокомисията. Тогава от фонда твърдяха, че общини не подават заявки за плащания заради политически пристрастия.

В последствие тези пари бяха разплатени, но сега България може да загуби около 228 млн. лв. евросредства заради забавянето на тези 1200 проекта, стана ясно вчера от изявление на агроминистъра Димитър Греков. 

Десислава Трифонова заяви, че в момента всички забавени проекти се разглеждат и се очаква скоро да бъдат договорени.

Предприети са мерки с осигуряване на допълнителен административен капацитет. Разглеждането на проектите ще приключи в кратки срокове, обеща експертът.

Запитана дали ще остане време фермерите да изпълнят проектите и да бъдат усвоени парите, тъй като част от дейностите са свързани с проектиране и строителство, Трифонова отговори, че зависи дали кандидатите са осигурили финансиране или тепърва ще търсят заеми.

По тези проекти обаче не трябва да се обявяват обществени поръчки и може да се пристъпи към незабавното им изпълнение, заяви тя.

Другата причина да се забавят проектите била, че новото ръководство на ДФЗ е заварило нерешени казуси, което забавило договарянето на проектите, допълни Трифонова.

Тя не се ангажира с конкретен срок за подписването на договорите.

Според правилата на програмата работата по проектите трябва да приключи през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още