IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри 120 млн. евро финансиране за Северната тангента на София

Изграждането на 16-километровото трасе ще осигури удобна връзка между крайните северозападни и югоизточни квартали на столицата

12:47 | 05.06.14 г.
<p>
	<em>Илюстрация: Агенция &quot;Пътна инфраструктура&quot;</em></p>

Илюстрация: Агенция "Пътна инфраструктура"

Европейската комисия (ЕК) одобри проекта за изграждане на Северна скоростна тангента на София по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ, одобрен от EК, е малко над 120 млн. евро. От тях 85% са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие и 15% са средства от националния бюджет.

Решението на ЕК е взето на 4 юни. Проектът ще се финансира в рамките на схема „Подкрепа за рехабилитация и реконструкция на второкласни и третокласни пътища”. Бенефициент по проекта е Агенция „Пътна инфраструктура“.

Изграждането на Северната скоростна тангента има за цел да осигури удобна връзка между крайните северозападни и югоизточни квартали на столицата. Очаква се новото 6-лентово трасе да подобри достъпа на най-отдалечените райони и населени места в столицата до центъра. Изграждането на 16-километровото трасе трябва да доведе до равномерно разпределение на трафика между новото трасе и Софийския околовръстен път.

Договорът за проектиране и строителство на Северната скоростна тангента на София беше подписан през февруари тази година. За изпълнител на проектирането и строителството Върховният административен съд определи консорциума „ХПВС – ССТ”.

Първоначално за изпълнител на обекта беше избран италианският консорциум „Салини – Импреджило”, но Комисията за защита на конкуренцията отмени решението на бившия вече председател на пътната агенция Лазар Лазаров за избор на строител след жалба на „ХПВС - ССТ”. Подписването на договора се забави заради процедурите за обжалване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още