IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът завеща замразената програма „Околна среда“ на служебния кабинет

Оставям министерството на околната среда много подредено, заяви Искра Михайлова

13:47 | 11.06.14 г. 1
Екоминистърът завеща замразената програма „Околна среда“ на служебния кабинет

Служебното правителство ще трябва да се заеме с блокираните средства по оперативна програма „Околна среда“, която бе замразена от Брюксел през ноември миналата година заради системни нарушения при обществените поръчки. Това стана ясно от коментар на екоминистъра Искра Михайлова след заседанието на кабинета. Тя вече е подала оставка, тъй като става депутат в Европарламента от 1 юли.

„Докато не бъде избрано служебно правителство, сегашното продължава да работи по ангажиментите си. След това ще е ангажимент на служебното правителство“, каза Михайлова, в отговор на въпрос какво ще се случи с програмата и проектите, които не се разплащат в момeнта. Тя припомни, че управлението на оперативните програми зависи от поредица от правителства.

От думите й стана ясно, че наложените след одити на проекти финансови санкции на общините заради нарушенията при обществените поръчки са намалели до 97 млн. лв. Първоначално се е очаквало те да са 120 млн. лв. Припомняме, че общините в момента преговарят с екоминистерството и още не е ясна окончателната сума на санкциите. За някои общини те бяха изцяло отменени.

Запитана дали има връзка между блокирането на оперативни програми и казуса с „Южен поток“, тя отговори: „Надявам се, че няма такава връзка“.

Поехме риск при сформирането на кабинета, защото още от началото знаехме, че не е налице необходимото парламентарно мнозинство, отговори Михайлова на въпрос за сегашната политическа криза.

Тя допълни, че оставя министерството „много подредено“ и „в добра кондиция“. Като успех Михайлова отчете, че темата за околната среда е наложена като хоризонтална политика във всички политики на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
THE TRADER
преди 9 години
Ами да - когато се работи, може и да е разхвърляно, но има смисъл и има причина! А когато не работиш, всичко ти е подредено! Ха-ха-ха... *** пердетата! И ТОВА ще ни представлява в Европейския парламент... боже опази...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още