IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В началото на 2015 г. може да бъдат отворени няколко мерки по програма Рибарство

На 113 млн. евро възлиза бюджетът на програмата, а досега действащата програма рибарство беше с бюджет 106,7 млн. евро

14:23 | 01.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
В началото на 2015 г. може да бъдат отворени няколко мерки по програма Рибарство

Новата програма „Морско дело и рибарство“ (2014-2020) може да заработи до няколко месеца. Очаква се тя да бъде внесена до септември в Брюксел, да бъде одобрена до края на годината и реално да заработи в началото на 2015 г. Тогава може да бъдат отворени едновременно няколко мерки по всички направления на програмата, заяви пред журналисти зам.-министърът на земеделието в оставка инж. Валентина Маринова. 

Бюджетът на новата програма е 113,5 млн. евро. За сравнение – досега действащата програма рибарство беше с бюджет 106,7 млн. евро, заявиха от ИАРА. "При преговорите се очакваше България да получи с 30% по-малко средства от бюджета на старата програма, а договорихме с 8 млн. евро повече", изтъкна Маринова.

За инвестиции в аквакултура по програмата да предвидени 19,8 млн. евро, за рибарските пристанища – 9,05 млн. евро, за диверсификация и нови форми на доходи – 1,6 млн. евро. По последната мярка рибарите ще могат да кандидатстват за туристически дейности – например за създаване на къщи за гости, рибни ресторанти и др.

Представители на производителите обаче не са съгласни с разпределението на средствата по мерките. Поне 50 на сто от бюджета на програмата трябва да е за производството на аквакултури, заяви Танчо Пашов, председател на Националната асоциация на рибопроизводителите.

При избора на рибарските пристанища, които да бъдат изграждани, ще се прави анализ за потенциала – колко плавателни съда акостират и колко улов се разтоварва.

С голям голям потенциал за развитие сред държавните пристанища според администрацията са тези във Варна и Балчик. В Добричка област има преработвателни мощности за всякакъв вид аквакултура, при това не само за произведена в България, но и за внесена от чужбина, заяви още Валентина Маринова.

Тя отчете, че по досегашната програма рибарство са договорени 98% от средствата, а са разплатени 48 на сто. Тя припомни, че сегашната програма "Рибарство" стартира най-късно в сравнение с другите програми. Затова и постигнатото към момента не е малко, заяви зам.-министърът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още