IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще проверява отделно спрените оси на програма "Регионално развитие"

В средата на октомври ЕК ще извърши одиторската проверка по ос 3 и по програма "Околна среда"

10:36 | 11.09.14 г.
ЕК ще проверява отделно спрените оси на програма "Регионално развитие"

ЕК ще проверява отделно двете оси на програма „Регионално развитие“, по които средствата са блокирани заради нарушения. Това е заявила вицепремиерът Илияна Цанова след среща с европейския комисар по регионалната политика Йоханес Хан, съобщиха от пресцентъра на МС.

Вчера стана ясно, че след срещата се очаква блокираните средства по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие" да бъдат размразени до края на октомври или началото на ноември. Освен това България прие налагането на "плоска" финансова корекция от 9,5% върху 239 договора по програма “Околна среда“ на стойност 1,609 млрд. лева (т.е. корекция от близо 153 милиона лева).

„Големият успех, който постигнахме днес, е изразената готовност от страна на Европейската комисия да се разделят проверките по ос 1 и ос 3 на оперативна програма „Регионално развитие“. Така още в средата на месец октомври ЕК ще извърши одиторската проверка по ос 3 и по Оперативна програма „Околна среда“, е казала вицепремиерът.

„Ако резултатите от нея са положителни, веднага ще се премине към възстановяване на плащанията“, смята тя.

Припомняме, че последно от бюджета бяха пренасочени 750 млн. лева за финансиране на разходите по програмите.

По ОП „Околна среда“ плащанията са блокирани изцяло от Европейската комисия от ноември миналата година заради нередности при обществените поръчки. По ОП „Регионално развитие“ Брюксел е блокирал плащанията по две оси - "Интегрирано устойчиво градско развитие" и "Устойчиво развитие на туризма".

Наскоро Илияна Цанова изчисли, че 72% от публичните средства, инвестирани в България, са от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още