IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5,8 млрд. евро са предвидени за инвестиции в инфраструктура до 2020 г.*

За обществени поръчки в строителството разчитаме основно на европейските средства, заяви Илияна Цанова

12:56 | 07.10.14 г.
5,8 млрд. евро са предвидени за инвестиции в инфраструктура до 2020 г.*

Общата сума за инвестиции в инфраструктурата на България за периода 2014-2020 г. е близо 5,8 млрд. евро или 60 на сто от евросредствата за страната. Това съобщи служебният вицепремиер по управлението на средствата от ЕС Илияна Цанова на форум "Градът 2014", информира БТА.

Средствата за инфраструктурни инвестиции са по новите програми "Околна среда" , "Региони в растеж", "Транспорт" и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

България има възможност да усвои около 10 млрд. евро от европейските структурни и инвестиционни фондове за следващите 7 години, каза вицепремиерът. "Нито едно евро не ни е гарантирано, чака ни много работа, за да успеем да инвестираме този ресурс в качествени проекти по прозрачен, ефективен и законосъобразен начин", допълни Цанова.

Тя отбеляза, че за последните три години в строителството са вложени чрез обществени поръчки от общини 5,7 млрд. лева, като 76 на сто от тази сума е от европрограмите, което означава, че базовата инфраструктура се финансира предимно с европейски средства.

Най-голямото предизвикателство пред участниците в процеса на управление на средствата от ЕС е подобряването на координацията и ефективността на работата в самата система, за да се намалят грешките и максимално ефективно да се възползваме от европейското финансиране, посочи вицепремиерът.

Тя за пореден път изрази надежда в края на октомври или най-късно в началото на ноември да бъдат възстановени блокираните плащания от ЕК към България по оперативна програма "Околна среда" и по ос 3 на оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). По ос 1 на ОПРР има още малко работа и се очаква в началото на следващата година да има положителен ефект, допълни Цанова.

Днес ще бъдат изпратени финалните одитни доклади към ЕК. Очакваме следващата седмица представители на ЕК да пристигнат в България за финален одит и в резултат на техните - надявам се положителни резултати, да възстановят плащанията от Брюксел към България, каза вицепремиерът.

Преди три седмици Съветът на директорите на ЕИБ е одобрил заем в размер на 500 милиона евро, който трябва да бъде гласуван от следващия парламент на България, съобщи още Цанова, цитирана от пресслужбата на кабинета.

Тя е обяснила, че заемът не е подготвен от служебното правителство, а по него  се работи от доста време. Парите ще се използват за национално съфинансиране на европроектите.

През 2007 г. е подписано Кредитно споразумение по Фондовете на ЕС 2007-2013 между Република България и ЕИБ в размер до 700 млн. евро, което е в сила от 31 януари 2009 г. „Сега трябва да осигурим това финансиране и за периода 2014-2020 г.”, е добавила Илияна Цанова.

*Новината е актуализирана в 16.50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още