IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът е готов с промените в методиката за налагане на финансови корекции

Бенефициентите няма да бъдат глобявани, ако са спазили изцяло закона, предвижда проектът, който утре ще бъде публикуван за обществено обсъждане

18:46 | 02.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Кабинетът е готов с промените в методиката за налагане на финансови корекции

Бенефициентите по проекти, финансирани с европейски пари, няма да понасят финансови корекции, когато са спазили изцяло законодателните разпоредби. Това предвижда проект за изменение на методологията, с която се определят финансовите корекции, който утре ще бъде публикуван за обществено обсъждане на портала на структурните фондове, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Проектът е подготвен от една от работните групи, които служебният министър на еврофондовете и вицепремиер Илияна Цанова сформира преди месец заради проблемите с усвояването на средствата от Европейския съюз (ЕС) и налаганите глоби.

Работните групи са отчели свършената работа днес на специална работна среща, в която са участвали министърът на околната среда и водите Светлана Жекова, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България  Гинка Чавдарова, кметът на Габрово Таня Христова и заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

Бенефициентите няма да плащат глоби и когато Управляващ орган или Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС” са установили нарушения, но изпълнителите на европроекти са се съобразили с решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) или Върховния административен съд (ВАС). Те няма да понасят финансовата тежест и в случай, че КЗК и ВАС са се произнесли по заложени незаконосъобразни изисквания или критерии за оценка в процедури по обществени поръчки.

За намаляване на грешките при обществените поръчки друга експертна група предлага стандартизация на документите за търговете, обмен и уеднаквяване на практики и документи на управляващите и контролните органи в системата и въвеждане на предварителен контрол и при поръчките с ниска стойност на случаен принцип.

Друга работна група пък предлага в специален закон за управлението на средствата от ЕС да се заложи за цялостната координация да отговаря заместник министър-председател/министър, който да се подпомага от Централното координационно звено като част от администрацията на Министерски съвет.

Ресорните министри, в чиито администрации са управляващите органи на оперативните програми, пък ще сформират Съвет за координация при управлението на средствата от Европейския съюз, който ще координира мерките за изпълнение на правителствената политика в областта на управление на средствата от ЕС. На експертно ниво се предвижда и създаването на Съвет на управляващите и контролните органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още